eur:
393.05
usd:
363.28
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Angela Merkelt szembesítették az egy évvel ezelőtti kijelentésével

Németország sokáig nem foglalkozott megfelelően a menekültek témájával és a schengeni külső határok védelmével - mondta Angela Merkel német kancellár egy szerdán megjelenő lapinterjúban.

Az interjú abból az alkalomból készült, hogy egy éve, 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy "sikerülni fog, megoldjuk" (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a válsággal.

A Süddeutsche Zeitung című lap szerdai - digitális formátumban kedd este kiadott - számában a német kormányfő kiemelte: "Túl sokáig mi németek sem vettünk tudomást a problémáról" és arról, hogy "összeurópai megoldásra" van szükség.

Mint mondta, már 2004-ben és 2005-ben is sok menekült érkezett, de Németország Spanyolországra és a külső határokon fekvő más országokra hagyta a gondot, ellenállt "a menekültek arányos elosztásának".

Angela Merkel hangsúlyozta: "mély meggyőződésből" mondta egy éve berlini nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy "sikerülni fog, megoldjuk", de - tette hozzá - a tájékoztató előtt nem gondolta volna, hogy sokat idézett kijelentés lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×