eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Gyújtogatás volt Brüsszelben

A korábbi hírekkel ellentétben nem pokolgépes támadás, hanem gyújtogatás okozott tüzet hétfőre virradóra a brüsszeli kriminológiai intézetnél (INCC), az elkövetőket azonban továbbra sem sikerült kézre keríteni - közölte a belga főváros ügyészsége.

A nyomozás jelen állása szerint a tettesek nem sokkal hajnali 2 óra után gépkocsival áttörték az észak-brüsszeli Neder-Over-Heembeek negyedben lévő épület hármas kerítését és tüzet gyújtottak az intézet laboratóriumainak közelében - tájékoztatott Ine Van Wymersch, a vádhatóság szóvivője.

A rendőröket 3 óra körül riasztották, a helyszínre kiérkező mintegy harminc tűzoltónak hamar sikerült eloltania a tüzet. A hatóságok szerint az épület üres volt, ezért sérültek nincsenek, viszont komoly anyagi károk keletkeztek.

"Szándékos tűzokozás történt a szövetségi rendőrség laboratóriumaiban" - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy valószínűleg egy szervezett bűnözői csoport áll a történtek mögött.

"Nem találomra választották ki a helyszínt. Sokaknak érdekében állhat, hogy döntő fontosságú bizonyítékok tűnjenek el" - mondta Van Wymersch. Hangsúlyozta, nincs rá okuk, hogy terrorcselekményként kezeljék a történteket.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint pokolgép robbant a kriminológiai intézetnél, a környéken lakók ugyanis detonációk hangjáról számoltak be. Ennek az eredete egyelőre ismeretlen, de névtelenséget kérő rendőrségi források szerint a nyomozók azt gyanítják, hogy csak az volt hallható, ahogyan különböző tárgyak lángra kapnak.

A rendőrség délután öt embert őrizetbe vett és kikérdezett a bűncselekménnyel kapcsolatban, később azonban bírói utasításra szabadon engedték őket.

A tűz az INCC tíz laboratóriumából hatot érintett, szakértők szerint számos bizonyíték megsemmisülhetett a tűz és a füst következtében, illetve az oltás során.

Az intézetet éjszaka nem őrizték, mindössze biztonsági kamerákkal gondoskodtak az épület védelméről - közölte Jan De Kinder, az INCC igazgatója.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×