eur:
392.34
usd:
362.3
bux:
72058.06
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Alkotmánymódosítással tiltaná be a burkinit Sarkozy

Alkotmánymódosítást javasolt hétfőn Nicolas Sarkozy volt francia államfő annak érdekében, hogy lehetővé váljon a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésének tiltása nyilvános helyeken.

Az ügy előzménye, hogy pénteken a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács a szabadságjogokkal ellentétesnek ítélte meg egy helyi önkormányzat e tárgyban született rendeletét.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a La Croix című katolikus napilapban hétfőn megjelent interjúban jelezte, hogy a jobboldali ellenzék javaslatával ellentétben a kormány nem kívánja törvénnyel szabályozni a kérdést, miután egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne.

Nicolas Sarkozy, aki elindul a 2017-es elnökválasztás jobboldali jelöltségért novemberben rendezendő választáson, az RTL kereskedelmi rádióban ugyanakkor ismét a burkini betiltását szorgalmazta, mert szerinte "a polgármestereket nem szabad a jelenlegi helyzetben magukra hagyni". A volt államfő szerint mindenképpen szükség van egy új törvényre, miután a szabályozás hiánya feszültségeket teremt.

"A feszültségeket a tekintélyhiány és a szabályok hiánya teremti hazánkban. Fejetlenség van, félelem" - fogalmazott Nicolas Sarkozy. Arra az újságírói felvetésre, hogy egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne, a volt elnök azt válaszolta: "Akkor megváltoztatjuk az alkotmányt. Már vagy legalább harmincszor módosítottuk, ez nem gond."

Az ellenzék vezető politikusa szerint az alapvető kérdés az, hogy "a társadalom alkalmazkodik-e a joghoz, vagy pedig a jogot kell adaptálni a társadalomhoz". Megismételte, hogy szerinte a burkini "a szélsőséges, politikai iszlám provokációja, amely a köztársaság ellenállási képességét teszi próbára".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×