eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Miről tudott a müncheni ámokfutó barátja?

A müncheni ámokfutás elkövetőjének őrizetbe vett barátja tudhatott a vérengzés tervéről -  közölték a nyomozás vezetői hétfőn a bajor tartományi fővárosban.

Az ámokfutó vasárnap este őrizetbe vett 16 éves afgán állampolgárságú barátja egy mobiltelefonos azonnali üzenetküldő szolgáltatással folytatott üzenetváltás rekonstrukciója alapján valószínűleg találkozott az ámokfutóval a lövöldözés helyszínének közelében röviddel a vérengzés kezdete előtt.

Valószínűleg azt is tudta, hogy az ámokfutónak van egy lőfegyvere. Mindennek alapján feltételezhető, hogy "tudott valamit" a tervezett vérengzésről - mondta Thomas Steinkraus-Koch müncheni ügyész.

Az ámokfutó barátja a péntek esti lövöldözés után önként jelentkezett a rendőrségnél. Azért vették őrizetbe, mert tanúvallomásában ellentmondásokat mutattak ki. Megállapították, hogy megpróbálta törölni telefonjáról az üzenetváltást. Bűncselekmény feljelentésének kötelezettsége elmulasztásával gyanúsítják, és hétfőn kezdeményezték letartóztatását.

A 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövető és barátja egy kórház pszichiátriai osztályáról ismerték egymást, ahol tavaly mindketten

fekvőbetegek voltak. A későbbi ámokfutó bizalmába fogadta az afgán fiút, a többi között elmondta neki, hogy gyűlöli az embereket, erőszakos cselekményekről fantáziál és rajong a norvég Anders Behring Breivikért, a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás elkövetőjéért - mondta Thomas Steinkraus-Koch.

Az ámokfutó péntek este München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben, illetve előtte és az OEZ-ben agyonlőtt 9 embert, majd végzett magával.

Hétfőn a 35 sebesült közül már egy sem volt életveszélyben, a bevásárlóközpontot pedig újra megnyitották.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×