eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Belgium vállalná a soros uniós elnökséget Nagy-Britannia helyett

Belgium kész elvállalni a kilépni készülő Nagy-Britannia helyett a 2017 második félévében esedékes soros uniós elnökséget - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter a Belga hírügynökségnek Ulánbátorban adott interjújában szombaton.

Az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) tartózkodó külügyminiszter elmondta, a belga kormánnyal való egyeztetést követően az ulánbátori tanácskozás ideje alatt lehetőség nyílt arra, hogy terveiket ismertesse az európai intézmények vezetőivel. Hozzátette: mind Donald Tusk, az Európai Tanács, mind Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pozitívan fogadta a felajánlást.

Noha Belgium csak 2024-ben töltené be az unió soros elnökségét, úgy vélekedett, Brüsszel felkészült, és van tapasztalata egy ilyen horderejű esemény sikeres lefolytatásában.

Kiemelte, hogy az átvállalt elnökség nem jelent lényeges többletköltséget sem Belgiumnak, sem az Európai Unió intézményeinek, mivel a meglévő épületeket és üléstermeket használhatnák a tanácskozó miniszterek és diplomaták.

Megemlítette, hogy Belgium egyébként is nemzetközi események megrendezésére készül, mivel 2017 elején ott tartja következő csúcstalálkozóját a NATO, valamint a 2018-ban esedékes Ázsia-Európa Találkozóra (ASEM) is készül a főváros.

A külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy Nagy-Britannia az unió soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia után következő Máltától venné át. Az uniós tagságról szóló és a kilépéspártiak győzelmével végződött brit referendum miatt azonban felvetődött a kérdés a szigetország soros elnökségéről is - mondta.

A 2017-es elnökség sorsáról már a jövő héten dönthetnek az uniós vezetők - tette hozzá Didier Reynders.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×