eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Észak-Korea egy második rakétát is kilőtt

Kilőtt egy második, feltehetően szintén Muszudan típusú közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát Phenjan, két órával az első sikertelen kísérlet után. A rakéta mintegy 400 kilométert repült - jelentette a dél-koreai hadsereg szerdán.

Az első rakétatesztet szerda kora reggel, helyi idő szerint hajnali hat (közép-európai idő szerint éjfél) körül hajtották végre az észak-koreai Vonszan város közelében. A dél-koreai vezérkar és az Egyesült Államok hadserege is közölte: a kilövés sikertelen volt. A Kyodo közlése szerint mintegy 150 kilométert repült a rakéta és a Japán-tengerbe zuhant.

A második rakétakilövésre két órával később került sor. A dél-koreai hadsereg nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a rakétateszt sikeres volt, azonban közölte: a rakéta mintegy 400 kilométert repült, majd ugyancsak a Japán-tengerbe zuhant.

A Hszinhua hírügynökség megjegyezte: a dél-koreai hadsereg szerint sikeresnek minősíthető egy kilövés, ha a rakéta legalább 300 kilométert repül. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint azonban 500 kilométer megtétele szükséges ahhoz, hogy sikeresnek minősüljön egy ballisztikus rakéta kísérleti kilövése.

Az Egyesült Államok és Szöul is egyelőre értékeli a második kilövés eredményét.

A dél-koreai elnöki hivatal biztonsági tanácskozást hívott össze a kísérletek miatt, a hadsereg pedig közölte, Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot hajtott végre harci helikopterek részvételével.

Japán elítélte a rakétateszteket, rámutatott, hogy Phenjan ismét megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. A szigetország nemzetvédelmi minisztere, Nakatani Gen közölte: a rakétakilövések "komoly provokációk", amelyeket nem lehet tolerálni, és nem kizárható, hogy Észak-Korea további hasonló lépéseket tesz. Ezzel arra utalt, hogy a tesztkilövéseket a koreai háború kirobbanásának (1950. június 25.) közelgő évfordulójára időzítette Phenjan.

Muszudan rakétával Phenjan még nem tudott sikeres kísérletet elvégezni. Korábban áprilisban háromszor, májusban pedig egyszer próbált sikeres rakétakilövést végrehajtani. A szerda reggeli kilövések az ötödik, illetve a hatodik ilyen kísérletek voltak az idén.

Szakértők azt mondják, szokatlan, hogy rakétakísérletek ilyen gyorsan kövessék egymást. A dél-koreai állami tudományos és műszaki egyetem egyik kutatója korábban úgy vélekedett, hogy valószínűleg Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt feldühítették a kudarcba fulladt próbálkozások, és türelmetlen.

A dél-koreai média úgy tudja, Északnak 20-30 Muszudan rakétája lehet. Először 2007-ben próbálták ki ezt a típust.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×