eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Auschwitzba is ellátogat Ferenc pápa

A júliusi krakkói ifjúsági katolikus világtalálkozó alkalmából Lengyelországba zarándokló Ferenc pápa Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat - derül ki a pápalátogatás csütörtökön ismertetett hivatalos programjából.

A szentatya július 27-én délután érkezik a krakkói Balice repülőtérre, a zarándoklat július 31-én ér véget. Az érkezés napján a szentatya a krakkói Blonia-mezőn tartandó ifjúsági világtalálkozó nyitóceremóniáján vesz részt, és a Wawel királyi várban Andrzej Duda lengyel elnök fogadja őt.

A látogatás második napján, július 28-án Ferenc pápa Lengyelország legismertebb zarándokhelyén, a Krakkótól 140 kilométerre eső Czestochowában mutat be szentmisét azon alkalomból, hogy Lengyelországban idén ünneplik a kereszténység felvételének 1050. évfordulóját.

Aznap este a krakkói Blonia-mezőn ismét a hívőkkel együtt imádkozik, a helyszínre tervek szerint villamossal érkezik a mozgássérült fiatalok kíséretében.

A harmadik napon, július 19-én a szentatya a volt náci német haláltáborba, Auschwitzba látogat. A Krakkótól mintegy 70 kilométerre eső Oswiecimban található Auschwitz I és Auschwitz-Birkenau emlékhelyeken zárt körű programokon vesz részt, többek között a láger úgynevezett halálfalánál, valamint az ott kivégzett Szent Maksymilian Kolbe lengyel ferences atya halálcellájában imádkozik.

Aznap délután egy krakkói gyermekkórházba is látogat, és keresztúti ájtatosságon vesz részt a Blonia-mezőn.

A negyedik napon, július 30-én a pápa két krakkói szentélyben mutat be szentmisét, este a Krakkó melletti Brzegiben létesített Campus Misericordiae (Az Irgalmasság Kampusza) nevű mezőre látogat, ahol a fiatalokkal együtt az éjjeli virrasztáson vesz részt. Másnap, a zarándoklat zárónapján ugyanezen a kampuszon vasárnapi szabadtéri szentmisét mutat be - ez lesz az ifjúsági világtalálkozó legfontosabb eseménye.

A krakkói ifjúsági találkozóra a rendezvény szóvivője szerint eddig 570 ezer fiatal, ezen belül 170 ezer lengyel jelentkezett a világ 185 országából. A már regisztrált résztvevők között 841, különféle nemzetiségű püspök is szerepel. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia múlt héten ismertetett adatai szerint Magyarországról mintegy 4500 résztvevő készül az eseményre.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×