eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Bírálta a magyar menekültpolitikát az ENSZ-szóvivő

A magyar hatóságoknak összhangba kell hozniuk menekültügyi politikájukat a nemzetközi jogszabályokkal és az európai értékekkel - vélekedett szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy interjúban.

Babar Baloch az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárása óta ismét növekszik azok száma, akik Magyarországon keresztül próbálnak eljutni Nyugat-Európába. A szóvivő szerint a kerítéssel védett magyar-szerb határon napról napra "borzasztóbb" a helyzet, mivel a magyar hatóságok naponta csupán nagyjából 30 embernek engedélyezik a legális beutazást két úgynevezett tranzitzónánál, így sok menedéket kereső migráns arra kényszerül, hogy csempészektől kérjen segítséget. Akik törvényes úton próbálnak beutazni, azoknak többnyire heteket kell várniuk - hívta fel a figyelmet Baloch.

"Jelenleg több mint 400 menekült vesztegel a tranzitzónák előtt megfelelő szállás és higiéniai felszereltség nélkül. Köztük számos nő és gyerek is van, és a helyzet napról napra borzasztóbb. Tudomásunk van egy férfiról, akinek 45 napot kellett várnia arra, hogy beadhasson egy menedékkérelmet" - magyarázta az UNHCR szóvivője.

Baloch elmondta: egyre több embert erőszakkal akadályoznak meg a magyar hatóságok abban, hogy beutazzanak az országba. Május eleje óta több mint száz ilyen, nemzetközi jogba ütköző kitoloncolást jelentettek az ENSZ menekültügyi hivatalának.

A szóvivő kitért arra, hogy azok, akik "illegálisan beutaznak", és a rendőrség elfogja, majd táborba szállítja őket, rövid időn belül többnyire ismét eltűnnek. A magyar hatóságok közlése szerint május végéig 13 338 olyan embert vettek őrizetbe, akik illegálisan lépték át a határt. Közülük 2015. szeptember 15. és 2016. május 29. között viszont csupán 2714 embert állítottak bíróság elé, a maradék pedig valószínűleg folytatta útját nyugati irányba. Baloch szerint ezért a magyar befogadóközpontokban uralkodó állapotok is okolhatók. A létesítmények "teljesen túlzsúfoltak", és nem biztosítanak "emberhez méltó bánásmódot" a menedékkérőknek - vélekedett az UNHCR szóvivője.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×