eur:
397.85
usd:
359.28
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Jimmy Carter volt elnök közvetít Martin Luther King örökösei között

Jimmy Carter volt amerikai elnök közvetít Martin Luther King gyermekei között, akik két éve marakodnak a meggyilkolt polgárjogi harcos hagyatékának két jeles darabján, a mindenhová magával vitt bibliáján és 1964-es Nobel-békedíján, az afroamerikaiak egyenjogúságáért vívott harca jelképein. King fiai el akarják adni a vélhetően magas áron értékesíthető emlékeket, lánya azonban nem, mondván, hogy "szakrális tárgyakról" van szó.

A pereskedő gyermekek ügyvédei májusban azt közölték a bírósággal, hogy bár közelebb kerültek a megállapodáshoz, azt nem sikerült elérniük. Ekkor a bíróság elrendelte, hogy vonjanak be mediátort a viszály megoldására. A választás végül a 91 éves exelnökre esett, aki hétfőn már találkozott is a szembenálló felekkel az atlantai Carter Centerben. A találkozó után Jimmy Carter azt mondta, hogy King gyermekei készséges együttműködést tanúsítanak, és úgy véli, képesek lesznek egyszer s mindenkorra megoldani ezt a nehéz vitát.

Hárman harcolnak a vélhetően sok pénzt érő örökségért: az 51 Bernice Albertine King, Martin Luther King még élő három gyermeke közül a legfiatalabb, aki szintén lelkész és aki az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos erkölcsi örökösének tartja magát. Vele szemben áll Martin Luther King III., "Marty", a legidősebb testvér, aki a médiában jól ismert aktivista és Dexter Scott King, aki Kaliforniában él, ahol filmszínészi karrierjét építgeti.

A fivérek 2014 januárjában közölték húgukkal, hogy el akarják adni apjuk bibliáját, amelyet Martin Luther King mindenhová magával vitt, valamint 1964-ben megkapott Nobel-békedíját. Egy 1995-ben megkötött egyezség alapján a három gyermek mindegyikének szavazati joga van a néhai békejogi harcos hagyatékának tulajdonjogát birtokló Estate of Martin Luther King Jr. Inc.-ben. Bernice, aki egy atlantai bank széfjében őrizte a két tárgyat, a biblia és a Nobel-békedíj eladása ellen szavazott, két bátyja pedig mellette. Bernice elfogadhatatlannak ítélte az emblematikus tárgyak eladását.

A feloldhatatlan patthelyzet láttán Robert McBurney bíró idén májusban elrendelte, hogy Bernice King helyezze el a két tárgyat egy bank széfjében, és a jogerős döntésig adja át neki a kulcsokat.

A bibliát és a Nobel-békedíjat feltehetően igen magas áron lehetne értékesíteni, annál is inkább, mert erre a bibliára tette le az esküt Barack Obama második elnöki beiktatásakor.

Jimmy Carter, aki a múlt héten töltötte be 91. életévét, annak ellenére vállalta el a békéltetési feladatot, hogy - mint azt augusztusban bejelentette - rákban szenved, amely már az agyát is megtámadta, és emiatt kénytelen visszafogni szokásos tevékenységét. A múlt héten közölte, hogy betegsége ellenére azt tervezi, elutazik Nepálba egy Habitat for Humanity-projektre, hogy immár 32. éve személyesen is részt vegyen a lakhatási segélyprogramban.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×