eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Tengeralattjárót vettek a csehek, noha nincs is tengerük

Tengeralattjáróval bővül a cseh hadsereg fegyverzete. A vásárlás azért is érdekes, mert a közép-európai országnak nincsen tengeri kapcsolata.

Tengeralattjárót vett a cseh hadsereg Albániától. A szovjet gyártmányú, Whiskey típusú tengeralattjárót 1954-ben gyártották, és egészen 1999-ig az albán tengeri flotta része volt.

A csehek azonban nem kívánják semmiféle csatákban bevetni: a tengeralattjáró a közép-csehországi Lesanyban lévő katonai műszaki múzeum kiállítási tárgya lesz. Az albán tengeralattjáró Csehországba szállításáról szóló szerződést a héten írta alá Prágában a két hadsereg vezérkari főnöke.

A csehek tavaly szereztek tudomást a kiselejtezett albán tengeralattjárókról, s az üzletet egy éven belül nyélbe is ütötték. "Albánia a régi fegyverek hihetetlenül gazdag tárháza és bízunk abban, hogy még további múzeumi darabokat sikerül megszereznünk" - jelentette ki a szerződés aláírásakor Ales Knízek, a prágai katonai hadtörténeti intézet igazgatója.

"Az albán hadsereg raktáraiban ráleltünk például egy régi, még a pilseni Skoda Művekben készített 80 milliméteres ágyúra, amely a hatos gyártási számot viseli. Még olvashatóak rajta a cseh és a szerbhorvát feliratok" - magyarázta lelkesen Ales Knízek.

Egy másik kiváló szerzeménnyel is eldicsekedett az igazgató: múzeuma számára egy Merkava típusú izraeli tankot is szerzett ebben a balkáni országban. Hogy hogyan került az izraeli tank Albániába, azt az igazgató nem tudta megmondani.

Ales Knízek kifejtette: az intézet munkatársai és a cseh katonai szakértők Albániában számos más cseh gyártmányú lőfegyvert is találtak, amelyeket az első, illetve a második világháborúban használtak.

A szakember szerint ezek a fegyverek alapvetően az olasz katonaság közvetítésével kerültek Albánia. Egyrészt része volt az olaszok fegyverzetének, másrészt pedig Jugoszláviában zsákmányolták őket a harcok idején, majd Albániában sok mindent hátrahagytak.

Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:16
2024. október 6. 18:11
×
×
×
×