eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Jövőre már talán vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba

Elképzelhető, hogy már a jövő év elején vízum nélkül, egy egyszerűsített regisztráció után beléphetnek a magyarok az Egyesült Államokba. Várhatóan hétfőn írja alá Magyarország a tengerentúli országgal a vízummentesség megadásának alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot. A Külügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak elmondta: Magyarországnak a vízummentességért cserébe plusz adatokat kell kiadnia, de ezek nem jelentenek kockázatot.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint az év végére vagy a jövő év elejére kaphatnak a magyar állampolgárok vízummentességet az Egyesült Államokba.

A tengerentúli ország azonban ezt feltételekhez köti, amelyekkel azt próbálják meg kivédeni, hogy Magyarországon keresztül léphessenek be terroristák az országukba. A többi mellett azt várja el, hogy Magyarország átadja az ellopott vagy elveszett személyi igazolványok adatait, igényt tartanak az amerikai légi járatok utaslistájára, valamint arra, hogy a repülőn légi marsall is utazzon.

Az adatok egyikét sem tartja Magyarország bizalmasnak, így kiadásuk nem ütközik akadályba - mondta a szóvivő, hozzátéve: mindez az Európai Unió elvárásainak is megfelel.

Tavaly egy elvárásnak ugyan még nem felelt meg Magyarország. A nagykövetség által visszautasított vízumkérelmek aránya meghaladta a 10 százalékot, 10,3 százalék volt. Az idei év első két hónapjában azonban már jóval kevesebb volt 10 százaléknál - mutatott rá Szelestey Lajos. A ráta hat éve még 20, egy éve 12,7, tavaly pedig már csak 10,3 százalék volt.

A felek várhatóan hétfőn aláírják a mentesség megadásáról szóló elvi nyilatkozatot. Ezt követően el kell készíteni a végrehajtásról szóló jogszabályokat, amelyet még az Egyesült Államok törvényhozásának is jóvá kell hagynia. Szelestey Lajos szerint így leghamarabb az év végén vagy a jövő év elején utazhatunk vízum nélkül, azaz egy egyszerűsített regisztrációs eljárás után az Egyesült Államokba.

Az amerikai ország a négy éve az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül elsőként Csehországgal zárta le az egyeztetést, február 26-án. Észtország és Lettország ezen a héten, szerdán írta alá az egyetértési nyilatkozatot. A tervek szerint Washington Magyarországgal egy napon, azaz hétfőn ír alá hasonló memorandumot Szlovákiával és Litvániával.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:16
2024. október 6. 18:11
×
×
×
×