eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A szerb kormányfő új választásokat kezdeményez

Szerbiában hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze a kormányfő. Az InfoRádió tudósítója szerint Vojislav Kostunica várhatóan a parlament feloszlatását, és május 11-re előrehozott választások kiírását kezdeményezi.

Szombat délutáni rendkívüli sajtóértekezletén a kormányfő bejelentette, hogy a szerb kabinetnek nincs többé egységes politikája Koszovó kérdésében, ezért hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen megvitatják és megerősítik ezt a tényállást.

A szerb miniszterelnök bejelentette, hogy kezdeményezi a parlament feloszlatását, és május 11-re előrehozott választások kiírását. Ezen a napon tartják a helyhatósági választásokat is, amelyet összekötnének a parlamenti választással is.

Belgrád korábban többször azt hangsúlyozta, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

A szerb parlament a héten napirendre tűzte azt a határozattervezetet, amely kimondja: nem folytatják a tárgyalásokat az Európai Unióval, ha Brüsszel nem ismeri el fennhatóságát a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott Koszovó felett.

Az ellenzéki indítványt támogatta Vojislav Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja is, míg a javaslat elfogadása ellen foglalt állást két másik kormánypárt: Boris Tadic szerb elnök Demokrata Pártja és a liberális G17 Plusz nevű tömörülés.

Boris Tadic államfő nem sokkal Kostunica bejelentése után közölte, hogy hamarosan kiírja az előre hozott választásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×