eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Ismét szorított egyet Ukrajnán a Gazprom

Eddig nem befolyásolta az európai gázszállításokat az újabb orosz-ukrán gázvita. Bár a Gazprom beváltotta ígéretét és közlése szerint további 25 százalékkal csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, a Naftogaz nem csapolta meg az Európába irányuló vezetékeket, mint ahogy azt kilátásba helyezte.

A Gazprom beváltotta ígéretét és orosz közlések szerint további 25 százalékkal, azaz összesen 50 százalékkal csökkentette kedden estére gázszállítását Ukrajnának.

Az ukrán állami vállalat, Naftogaz szóvivője most azt mondta: még egy ideig tudják biztosítani a gázellátást az országban, annak ellenére, hogy szerintük nem 50, hanem összesen 82 százalékos szállításcsökkenést állapítottak meg.

A szóvivő hozzátette: remélik, hogy a hét végére rendeződik a vita. Korábban a Naftogaz azt közölte: Európa többi részébe is továbbgyűrűzhet az ukrán gázválság, ha az orosz Gazprom tovább csökkenti az Ukrajnának szállított energiahordozó mennyiségét.

A tájékoztatás szerint az ukrán cég csak addig tudja garantálni az európai fogyasztóknak a szállítást, amíg az nem veszélyezteti az ukrán energiaellátás biztonságát.

Az orosz Gazprom azután döntött a szállítások korlátozásáról, hogy Kijev még nem rendezte 600 millió dolláros adósságát és nincs érvényes megállapodása 2008-ra. A vállalat először hétfő reggel csökkentette a szállításokat, 25 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×