eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Vonaton ragadtak a turisták a gazdák sztrájkja miatt

Egy ember meghalt, amikor perui gazdák eltorlaszolták az országon átvezető utakat és vasútvonalakat, hogy így tiltakozzanak az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodás ellen. Az akció miatt a turisták nem tudták megközelíteni Peru leghíresebb látványosságát, Machu Picchu ősi inka települést.

A tüntető perui gazdák miatt a Machu Picchura tartó vonaton ragadt 400 turista. A mezőgazdasági dolgozók azonban azt mondták, nem volt más választásuk, mert "a kormány csak akkor hallgat ránk, amikor sztrájkolunk".

Anatolin Huascar, a gazdák vezetője azt mondta: addig tart a tiltakozás, amíg a kormány le nem ül velük tárgyalni. A tüntetők egy időre leállították a forgalmat a perui partvidéken átfutó PánAmerikai atuópályán is.

A rendőrségnek sikerült egyes szakaszokat újra megnyitnia, de az utazók arra panaszkodnak, hogy kövekkel dobálják őket, ami egy ember halálát okozta. A perui kormány azzal fenyegette meg a gazdákat, hogy parancsot ad a hadseregnek a beavatkozásra.

A termelők azt sérelmezik, hogy a kormány még decemberben szabadkereskedelmi megállapodást kötött az Egyesült Államokkal. Attól rettegnek, hogy ennek nyomán a perui piacot ellepik a dotált olcsó amerikai áruk.

A gazdák, akiknek már komoly csapást jelent a műtrágya árának emelése, adósságenyhítést akarnak. A perui kormány álláspontja azonban az, hogy az egyezmény lehetővé teszi számukra a bejutást az amerikai piacra.

Alan Garcia perui elnök szerint a szabad kereskedelem emelheti ki a 12 milliós perui nincsteleneket a szegénységből, és ezért Kínával, Kanadával és Mexikóval is hasonló egyezményt akar kötni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Nemrég jelent meg az Európai Unió tagországaira vonatkozó legfrissebb lakásárindex, melyből kiderült, hogy az idei második negyedévben - több mint egy év után - megtört az éves árcsökkenés trendje és 1,3 százalékos áremelkedés következett be. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, így érdemes megnézni, hol csökkennek még mindig a lakásárak és mely országok léptek a növekedés útjára, illetve mi történt az elmúlt évtizedben az EU országainak lakásáraival. Hol érdemes leginkább lakásba fektetni a pénzünket?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×