eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

"Téglaporból készült gyógyszertől senki nem gyógyul meg"

A gyártás visszafogásával, a forgalomba hozatal szigorításával, az export és import ellenőrzésével, valamint a kereslet visszaszorításával lehet a leginkább küzdeni a Kínából az Európai Unióba érkező hamis termékek ellen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a közösség adó- és vámügyi biztosa, aki a közelmúltban Kínában és Hongkongban tárgyalt a távol-keleti termékhamisítások visszaszorításáról.

Kínából származik azoknak a termékeknek a 80 százaléka, amelyeket az uniós vámszervezetek elcsípnek - mondta az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kovács László hangsúlyozta: a kommunista országban ma már nemcsak márkás ruhákat vagy divatcikkeket hamisítanak, hanem többek között életmentő gyógyszereket is, amelyektől - ha téglaporból, meg sárga festékből állnak - nem fog meggyógyulni az, aki ezeket szedi.

A hamisítványok elleni küzdelem első lépése a gyártás visszaszorítása, amelyet csak Kína tud felügyelni: az ország ennek érdekében már hozott egy sor törvényt, és több nagyon súlyos ítélet is született ilyen ügyekben - közölte az uniós biztos.

Ugyancsak fontos a forgalomba hozatal ellenőrzése, Kínában e tekintetben is van előrelépés - tette hozzá Kovács László, aki a kínai illetékesekkel folytatott tárgyalások során az exportellenőrzés rendszeressé és következetessé tételét is szorgalmazta.

Az uniónak is van feladata az ügyben: továbbra is szigorúan kell ellenőrizni az importtermékeket - mondta az adó- és vámügyi biztos, aki hangsúlyozta, hogy fontos a kereslet visszaszorítása is, ha ugyanis nincs kereslet, kínálat sem lesz.Egységesítés

Korábban voltak olyan uniós tagországok, amelyekben nem vezették be a kamatadót. Kikerülhető volt tehát a teher teljesítése úgy, ha az emberek olyan ország bankjaiban helyezték el a pénzüket, ahol nem vetettek ki adót a kamatokra - mondta az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa.

Ahhoz, hogy a kamatadó-szabályozás az EU-n belül egységessé válhasson, meg kellett győzni öt olyan országot, amely nem tagja az európai közösségnek - Svájcot, Lichtensteint, San Marinót, Monacót és Andorrát -, valamint tíz egykori brit és holland gyarmatot - tette hozzá Kovács László.

Így jöhetett létre az a megállapodás, amely szerint azoknak az országoknak, amelyek nem adóztatják meg más állam polgárainak kamatjövedelmét, jelentést kell tenniük arról az adott állam adóhatóságának, megszűnt tehát a kamatadó kikerülésének lehetősége - közölte a biztos.

Nem megoldott

Ezzel a megállapodással nem sikerült megoldani a problémát, a betétek egy részét ugyanis a befektetők tovább menekítették Hongkongba, Szingapúrba és Makaóra - ezekkel a pénzügyi központokkal kezdeményezett tárgyalásokat az Európai Bizottság - fűzte hozzá Kovács László.

Makaó és Szingapúr nem, Hongkong azonban - ahol se külföldi, se a belföldi betétesek kamatjövedelmét nem adóztatják - hajlandó volt politikai tárgyalásra, az illetékesek azonban közölték: nem gyűjtenek információt a kifizetett kamatokról, így nem tudnák tájékoztatni az összegről az adóhatóságokat, ráadásul az üzleti élet szereplői is zokon vennék, ha ez történne.

Kovács László, mint mondta, tárgyalásai során a hongkongi illetékeseknek kifejtette: az adatgyűjtés csak a magánbetétekre vonatkozik, az üzleti szférára tehát nem, ráadásul csak az európai polgárokat érintené.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×