eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

A véres nyomot követi az ausztrál hajó

Ausztrál halászhajó indult az Antarktisz közelében lévő japán bálnavadász-flotta nyomába, hogy bizonyítékokat gyűjtsön egy nemzetközi bíróság előtti perhez, amelynek célja a bálnák pusztításának megállítása.

A bálnák kereskedelmi célú vadászata 1986 óta tilos, a tengeri emlősök közül több fajtát ugyanis a kihalás veszélye fenyeget. Japán ennek ellenére idén csaknem ezr bálna elejtését tervezte, közöttük 50 barázdás bálnát és 50 hosszúszárnyú bálnát.

A többi mellett azonban a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság és egy sor ország, köztük Ausztrália és az Egyesült Államok is tiltakozott az állatok leölése ellen, ezért a japánok a hosszúszárnyú bálnák vadászatától elálltak. Továbbra is kitartanak azonban a törpebálnák és a barázdás bálnák elejtése mellett.

Kappel Judit, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet magyarországi irodavezetője elmondta: bár a japánok tudományos kutatásra hivatkozva ölik le a ceteket, sok bálna már a hajóról is szinte konzerv formájában jön le.

Hangsúlyozta: a tudományos megfigyelésekhez nem kellene leölni az állatokat, elegendő volna műholdas jeladókkal ellátni őket - ahogy a Greenpeace is teszi -, így megfigyelhető lenne a vonulásuk és a táplálkozási szokásaik is.

A bálnavadászat egyes bírálói szerint Japán cinikusan jár el, mert azzal, hogy kevesebb bálnát ejt el, úgymond rugalmasságát demonstrálja. A bírálók ugyanakkor nem érték el valódi céljukat, hogy teljesen állítsák le a bálnavadászatot.

A gyakorlat ellen különösen Ausztrália folytat intenzív kampányt. A The Australian című lap például megírta, hogy Japánban a legutóbbi vadászidényből megmaradt bálnahúst immár az iskolai menzáknak kínálják, hogy elfogyjon a tartalék.

A lap szerint a japán kormány "kétségbeesetten" próbálja csökkenteni a készletet, és sikerült elérnie, hogy az ország 3.500 iskolájában adnak a gyerekeknek ebédre bálnahúst.

Emellett kutyaeledelként is árulják, igaz - jegyzi meg a lap - ez olyan kisebb bálnák húsából van, amelyeket a japán partok közelében ejtettek el.

Az újság szerint az Atlanti-óceánra küldött flotta várhatóan áprilisban tér vissza, öt és fél ezer tonna bálnahússal.

Japán közben azzal vádolja a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságot, hogy annak működését "ideológiai megfontolások" torzítják el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×