eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Tisztességtelen ajánlat, vagy elfogadható kompromisszum?

Az EU vezetői a csatlakozási folyamat felgyorsítását ígérik cserébe Koszovó függetlenségéért Szerbiának - értesült a Reuters hírügynökség még a pénteki uniós csúcs vége előtt. Belgrád azonban még a hivatalos ajánlat előtt azzal válaszolt, hogy nem hajlandó az alkura.

Egy nappal a reformszerződés után az Európai Uniós vezetők a nagy nemzetközi témák, a globalizáció és bevándorlás, valamint a Balkán jövője felé fordultak.

Meg akarják édesíteni a keserű pirulát

A brüsszeli EU-csúcs vége előtt feltűnt zárónyilatkozat tervezet szerint az Unió a tagságig vezető folyamat felgyorsításával akarja megbékíteni a Koszovó küszöbönálló függetlensége miatt elégedetlen Szerbiát.

Az Uniós tagállamok az új ország elismerését tervezik, de egyelőre megosztottak a kérdésben. Míg Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország szinte azonnal diplomáciai kapcsolatot alakít ki Koszovóval, addig mások - például Szlovákia, Románia, Görögország és Ciprus - aggódnak a szerb ellenkezés miatt. Utóbbi azt akarja, hogy a lejárt ENSZ-határidő ellenére tarsanak újabb tárgyalásokat Belgrád és Pristina között.

Belgrád ellenáll, bár kivételeznének vele

A vita fékezheti azokat a terveket, hogy az EU átvegye az ENSZ-től az immár függetlenné váló Koszovó ideiglenes felügyeletét és 1800 rendőrt állomásoztathasson a területén.

Ezt az EU-n belüli vitát próbálja áthidalni a Szerbiának szóló ajánlat. Vuk Jeremics szerb külügyminiszter azonban Belgrádban azt mondta: az EU vezetők tisztességes emberek, így nem tennének ilyen tisztességtelen ajánlatot.

A Reuters szerint a szerbiai EU-barát politikusok azt szeretnék, ha az ország a jövő év végéig megkapná a tagjelölt státuszt. Ollie Rehn bővítési biztos ezt "ambíciózus, de nem lehetetlen ötletnek" nevezte.

Csakhogy, ez megelőzően az EU-ba törekvő országnak alá kell írnia a blokkal egy úgynevezett stabilitási egyezményt - amit hátráltat, hogy Belgrád továbbra sem adja ki a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics boszniai szerb tábornokot. Az egyezmény aláírása után általában két évbe telik, mire megadják a jelölt státuszt, szemben a most meglebegtetett gy évvel.

A négy vezető EU ország tehát azt akarja jelezni, hogy komoly engedményre hajlandó Szerbia együttműködéséért cserébe.

A romák helyzete "összeurópai probléma"

Az EU-vezetők tanácskoznak még a globalizációról és a bevándorlásról, valamint első ízben a roma kisebbség helyzetéről. A Romániából érkezett romák elleni kemény olasz fellépés nyomán a tagállamok "összeurópai problémaként" említik a romákkal szembeni bánásmódot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×