eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Újrakezdődött a hidegháborús bújócska

Az orosz haditengerészet és a légierő növekvő aktivitása miatt a norvég haditengerészet úgy döntött, hogy a Barents-tengerre küldi néhány Ula-osztályú tengeralattjáróját, amelyeket a világ legcsendesebbjei között tartanak számon.

A norvég haditengerészet hat Ula-osztályú tengeralattjáróját 1987 és 1992 között építették Németországban, eredetileg a szovjet tengeralattjárók és felszíni hajók felderítésére, ezért különösen csendesre és jól manőverezhetőre tervezték őket.

A tengeralattjárók 21 fős személyzettel működnek, vízkiszorításuk 1.050 tonna, hosszuk 59 méter.

A felszínen 20, lemerülve 42 kilométer/órás sebességgel haladhatnak.

Kis méretük különösen nehezen felderíthetővé, új szenzoraik pedig ideális megfigyelővé teszik őket. Egyszerre két napig maradhatnak lemerülve - ha nem haladnak túl sokat - két kikötésük között maximum három hét telhet el.

Az Ula-osztályú tengeralattjárók a tervek szerint 2020-ig maradnak szolgálatban.

A hidegháború idején az amerikai tengeralattjárók rendszeresen járőröztek a Barents-tengeren, hogy nyomon kövessék a szovjet Északi Flotta kikötőből kifutó egységeit.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×