eur:
397.18
usd:
356.58
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Menekültpolitikája miatt bírálja Németországot az EU

Az Európai Unió egyelőre nem akar eljárást indítani azon államok, köztük Németország ellen, amelyek megsértik a menekültekre vonatkozó európai előírásokat. Az Európai Bizottság élesen bírált több EU tagállamot a menekültekkel szemben tanúsított magatartásuk miatt. Berlinben jelezték, hogy a kifogásokat behatóan tanulmányozzák.

Nyolc uniós országban, kiváltképpen azonban Németországban nem nyújtanak kellő védelmet azoknak a menekülteknek, akik a hazájukban uralkodó erőszak miatt kényszerültek szülőföldjük elhagyására.

Az Európai Bizottság jelentése szerint elégtelenek a családjuk nélkül érkező, kiskorúak védelmében hozott intézkedések is Németországban. Emellett a hatóságok nem részesítik kellő tájékoztatásban a német földre érkezett menekülteket.

Az uniós előírások értelmében a tagállamok illetékes hatóságainak gondoskodniuk kell arról, hogy a menedékjogért folyamodókat a saját nyelvükön világosítsák fel a vonatkozó rendelkezésekről. Ezt eddig Németországban nem emelték be az érvényben lévő jogrendbe.

De a menekültek megfelelő élelmezésére és ruházattal való ellátására sem fordítanak kellő figyelmet Németországban, habár ez a probléma - Magyarország kivételével - felmerül az új uniós tagállamokban is.

Az Európai Unió brüsszeli bizottsága ostorozta azt az Ausztriában és Németországban bevezetett gyakorlatot is, amely korlátozza a menekültek mozgásszabadságát. Ennek ellenére a Bizottság egyelőre nem tervezi eljárás megindítását, hanem csupán felszólította az érintett kormányokat menekültügyi politikájuk uniós harmonizálására.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×