eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Exit-poll: az RMDSZ és Tőkés László is átlépte a küszöböt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László egyaránt átlépte a bejutáshoz szükséges küszöböt a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokon az urnazárás után közzétett exit-poll eredmények szerint.

A Realitatea hírtelevízió által közölt exit-poll eredmények szerint az RMDSZ 6,2 százalékos, a független jelöltként induló Tőkés László pedig 3,7 százalékos eredményt ért el.

Ennek értelmében a szövetség küldhet képviselőket Brüsszelbe, és a református püspök is európai honatya lehet. Az RMDSZ-t valószínűleg a listán szereplő első két jelölt, Frunda György és Sógor Csaba képviselheti az Európai Parlamentben.

A Realitatea hírtelevízió által közzétett exit-poll adatok szerint a Demokrata Párt (PD) a szavazatok 31,5 százalékát szerezte meg, ez 11 brüsszeli képviselő helyet jelenthet. A Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,1 százalékkal a második, és hét politikusa képviselheti a szervezetet az Európai Parlamentben, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 15,6 százalékkal a harmadik. A Liberális Demokrata Párt (PLD) 6,9 százalékkal áll az adatok szerint.

A CCSB kutatóintézet exit-poll adatai némileg eltérnek, de jelentős különbségek nincsenek. Ennek értelmében a Demokrata Párt (PD) a szavazatok 32,7 százalékával vezet, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,4 százalékkal a második, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 14,6 százalékkal a harmadik. A Liberális Demokrata Párt (PLD) a szavazatok 6,6 százalékát szerezte meg.

A felmérés szerint nem érte el az 5 százalékos küszöböt az Új Generáció Pártja (PNG) a szavazatok 4,2 százalékával, valamint a Konzervatív Párt (PC) 4,2 százalékkal. Szintén a határ alatt teljesített a Nagy-Románia Párt (PRM) 3,6 százalékkal és a Nemzeti Kezdményezés Pártja (PIN) 1,4 százalékkal.

A Központi Választási Iroda tájékoztatása alapján helyi idő szerint 19 óráig a szavazópolgárok 27,29 százaléka adta le voksát. Az országos átlaghoz képest a magyar lakosság köréban jóval többen mentek el szavazni.

Markó: Az egység és a szolidaritás jelszava fontos

Az egység és a szolidaritás jelszava továbbra is fontos a romániai magyarságnak - jelentette ki Markó Béla, a RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen azt követően, hogy közzétették az exit poll eredményeket.

Az RMDSZ marosvásárhelyi kampányközpontjában nagy üdvrivalgással fogadott eredmények után Markó kijelentette: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak.

Markó Béla sok sikert kívánt Tőkés Lászlónak az Európai Parlamentben, és azt, hogy valósítsa meg a választási kampányban vállalt terveit. Hozzátette: az biztos, hogy amit az RMDSZ ígért, azt teljesíti is fogja.

Frunda György, az RMDSZ-listavezetője kifejtette: a püspöknek eredetileg nem az volt a célja, hogy megszerezze a számára mandátumot biztosító szavazatszámot, hanem az, hogy megakadályozza az RMDSZ sikerét az európai parlamenti választásokon. Frunda szerint ilyen értelemben az RMDSZ győzelmet aratott a független jelölt felett, hiszen a szövetség bőven túllépte a bejutáshoz szükséges küszöböt.

Tőkés: Az erdélyi magyarság közös győzelme

Egyértelműen az erdélyi magyarság közös győzelméről van szó - mondta vasárnap este Tőkés László. Hozzátette: javasolni fogja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy már a jövő héten üljenek közös asztalhoz a romániai magyarság közös jövőjének megtárgyalására.

Bebizonyosodott, hogy 18 év alatt nagykorúvá vált ez az erdélyi közösség, amely ezen a választáson európai módon vizsgázott, élt a demokratikus versenyhelyzet adta lehetőséggel - mondta a református püspök.

Tőkés László hangsúlyozta: nem vált be azoknak a kishitű aggályoskodása, akik a választások előtt azt hangoztatták, hogy az úgynevezett egység megbontása kudarcot fog eredményezni. Nem vált valóra az a lebecsülő vélekedés sem, miszerint Tőkés Lászlónak nincs esélye bejutni - tette hozzá.

"Íme, az erdélyi magyarság felsorakozott az értékek mentén, és tudott választani" - mondta Tőkés László, aki gratulált az RMDSZ-nek is, amely szerinte nagy mértékben átvette azokat a nemzeti stratégiai alapértékeket, amelyeket a Tőkést támogató erők is belefoglaltak programjukba.

"Ez a demokrácia győzelme a magyar politikában, gyökeresen megváltoztatja a romániai magyar politikai és közéletet, új fejezet kezdődik" - hangoztatta Tőkés László.

A kormány és a Fidesz is gratulált

A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára komoly eredménynek tartja, hogy az RMDSZ és Tőkés László egyaránt átlépte a bejutáshoz szükséges küszöböt a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokon az urnazárás után közzétett exit poll eredmények szerint.

Gémesi Ferenc szerint a magyarok nagyobb arányú részvétele a választásokon jelzi, hogy komolyan gondolták és fontos volt nekik a brüsszeli képviselet.

Hozzátette: beigazolódott a magyar kormány azon álláspontja, hogy ki kell szabadítani a pártpolitika fogságából a határon túli magyarság ügyét, ezért a kormány a romániai EP-kampányba sem avatkozott bele.

Az erdélyi magyarság győzelmeként értékelte a Fidesz a vasárnap esti romániai EP-választás exit poll eredményét.

A legutóbbi parlamenti választásokhoz képest arányaiban kétszer olyan jó eredményt ért el az erdélyi magyarság - mutatott rá az ellenzéki párt közleményében Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője.

"Győzött a nemzeti önbecsülés a politikai kicsinyhitűség felett, ami nyomasztóan kísérte végig a kampányt a határ mindkét oldalán" - áll a közleményben. Németh Zsolt szerint a siker a világos nemzetpolitikai célok és programok sikere is, különösen az autonómia tekintetében.

Érvénytelen a népszavazás

Az európai parlamenti választásokkal egy időben tartott, az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazás érvénytelen lett Romániában, mivel a részvételi arány nem érte el az alkotmányban előírt küszöböt. A Traian Basescu államelnök által kezdeményezett referendumon rendkívül alacsony volt a részvételi arány, amely három órával az urnák zárása előtt mindössze 22,79 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×