eur:
396.82
usd:
355.46
bux:
0
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Évi 3,5 millió forintba kerül családonként a terrorizmus elleni háború

A rejtett költségekkel együtt 1,5 billió dollárba kerül az iraki és az afganisztáni háború, ami a duplája annak, amit a Fehér ház eddig elköltött, illetve kért a két konfliktusra - állítják az amerikai demokraták. A jelentést a kongresszus egyesített gazdasági bizottsága készítette.

Az amerikai kongresszus bizottsága kedden terjeszti be a jelentését, amelyet a Washington Post előre megszerzett. A bizottság kifejezetten a két konfliktus rejtett költségeit - többek között az olajárak emelkedését, a sebesült katonák gyógykezelését és a felvett hitelek kamatterheit - vizsgálta.

A 21 oldalas jelentés-tervezetből kiderül, hogy az iraki és az afganisztáni háború egy átlagos négyfős amerikai családnak több mint húszezer dollárba kerül évente.

Ez az összeg azonban a következő évtizedben több mint a duplájára, 46300 dollárra emelkedhet, ha a két konfliktus a jelenlegi szinten folytatódik. A háborúk ára az amerikai gazdaságra nézve elérheti a 3,5 billió dollárt a jelentés készítőinek becslése szerint.

Csak a háborús sérülések kezelése és a rokkantaknak kifizetendő segély 30 milliárd dollárba kerülhet - állapította meg a jelentés.

A bizottság republikánus tagjait a lap nem tudta elérni, hogy kommentálják az adatokat, a háborús költségeket ismerő szakértők azonban úgy vélik, hogy a jelentésben szereplő egyes összegeket szkeptikusan kell fogadni.

A szakértők szerint ugyanis nehéz kiszámolni, pontosan milyen hatással van az iraki konfliktus az olajárakra, mint ahogy azt is, mennyibe kerül idővel a két háború. A helyzet ugyanis naponta változik a hadszíntereken - tették hozzá.

A Fehér ház eddig 804 milliárd dollárt költött, illetve kért az iraki és az afganisztáni háborúra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Elmondta Zelenszkij, hogy mikor kerülhetnek elő az atombombák, új részletek láttak napvilágot Putyin riválisának haláláról – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Elmondta Zelenszkij, hogy mikor kerülhetnek elő az atombombák, új részletek láttak napvilágot Putyin riválisának haláláról – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vélhetően nem vetne be nukleáris fegyvereket, mivel „szereti az életét”. Moszkva az ukrajnai háború kirobbanása óta több alkalommal is fenyegetett már egy atombomba potenciális felrobbantásával, ám eddig erre még nem került sor. Újságírói nyomozás során előkerültek olyan dokumentumok, amelyek azt bizonyítják, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálát mérgezés okozta 2024 februárjában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×