eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megint szerelnek a Nemzetközi Űrállomáson

Ismét külső szerelési munkákat kezdett a Nemzetközi Űrállomáson a Discovery amerikai űrrepülőgép két asztronautája. A Discovery csütörtökön kapcsolódott össze a Nemzetközi Űrállomással.

Az űrhajósok a hat és fél órás küldetés során áthelyeznek két, 70 méter átmérőjű napelemet. Ez igen nehéz és kényes feladat, mivel napelemek és tartószerkezetük le- és újraszerelésének a munkálataihoz össze kell hangolni egymással az ISS darujának és az űrállomáshoz dokkolt Discovery amerikai űrrepülőgép robotkarjának a mozgatását.

Az űrsikló hét fős legénységének parancsnoka Pamela Melroy. Mivel a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka is hölgy, ez az első eset, hogy mindkét személyzetet nő irányítja.

Az asztronauták a tervek szerint a november 4-éig tartó küldetés során összesen ötször lépnek ki a világűrbe. Legfontosabb feladatuk a Harmony nevű, olasz gyártmányú modul elhelyezése lesz az állomás külső burkán.

A 7 méter hosszú és 4 és fél méter széles egységgel csaknem 35 köbméterrel növekszik az űrhajósok lehetséges mozgástere, ami az egyik lépés afelé, hogy megduplázzák a Nemzetközi Űrállomás jelenleg háromfős személyzetének létszámát.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×