eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újabb kurd-török összecsapás

Törökország türelme fogytán van az iraki határvidéken ismétlődő kurd behatolásokkal kapcsolatban - jelentette ki csütörtökön Abdullah Gül. A török államfő egy ankarai gazdasági értekezleten leszögezte: Ankara eltökélt szándéka, hogy megtesz minden szükséges lépést ennek a fenyegetésnek a felszámolására. Közben a török haderő közölte, hogy a török erők újabb kurd gerillatámadást vertek vissza.

Törökország iraki határa mellett kurd fegyveresek támadták meg a török csendőrség egyik őrhelyét. Biztonsági források szerint a török hadsereg harckocsikkal és tüzérséggel visszaverte a támadást.

Török közlés szerint a mintegy 40 kurd fegyveres visszavonult iraki területre. Esetleges áldozatokról és sérültekről nem érkeztek hírek.

Szerdán kurd szakadár célpontokat bombázott a török légierő Irakban, előzőleg pedig a török gyalogság is végrehajtott egy rajtaütést a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei ellen.

Törökország a légierejét is bevetette szerdán az észak-iraki hegyekben rejtőző törökországi kurd szakadárok ellen: harci repülőgépek és helikopterek támadtak célpontokat a határvidéken - jelentette az Anadolu török hírügynökség.

A bombákkal megrakott F-16-os gépek Diyarbakir környékéről szálltak fel - közölték helyi források. Előzőleg a török gyalogság is végrehajtott egy rajtaütést a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen. Az esetleges halottakról még nem tudni.

A török helikopterek már vasárnap is támadást indítottak a feltételezett kurd lázadók ellen; akkor a török hadsereg amerikai gyártmányú Cobra és Super Cobra harci helikoptereket vetett be, amelyek majdnem öt kilométer mélységben behatoltak iraki területre, de visszatértek a bázisukra, miután a lázadók a határ közelében rajtaütöttek a török hadsereg egységein, és 12 katonát megöltek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×