eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megdöbbentő titkok a maffiáról

Olaszország legnagyobb üzleti vállalkozásává vált a maffia - állítja egy friss felmérés, mely szerint a bűnszervezet éves bevétele meghaladja a 63 milliárd fontot (22 ezer 680 milliárd forintot), miközben óránként 50 bűncselekményt követnek el. A szervezett bűnözés a legnagyobb vállalatokat is eléri, köztük Európa legnagyobb cementipari cégét - áll a jelentésben.

Immár tizedik alkalommal készítette el éves jelentését a Confesercenti, az olasz kisvállalkozások egyesülete. A szervezet állítása szerint a maffiacsoportok éves bevétele immár meghaladja a 63 milliárd fontot (22 ezer 680 milliárd forintot), és ezzel a szervezett bűnözés a legnagyobb olasz vállalkozássá nőtte ki magát, megelőzve az eddig listavezető állami energetikai céget, az Enit.

Ráadásul az egyértelmű adatok hiányában a dokumentumba nem szerepelnek a bűnözői csoportok kábítószerből származó bevételei, melyek egyes becslések szerint elérhetik a 35-40 milliárd fontot (12 ezer 600 - 14 ezer 400 milliárd forintot).

Havi 120 ezer forint védelmi pénz

A Confesercenti szerint a legnagyobb veszélyben a nagyszámú családi kisvállalkozás van, melyek többsége (Szicíliában például a nyolcvan százaléka) rendszeresen fizet védelmi pénzt, átlagosan havi 350 fontot (126 ezer forintot).

A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra, a calabriai 'Ndrangheta és a pugliai központtal működő Sacra Corona Unita már a nagyobb vállalkozásokba is beszivárgott.

"A milánói és torinói központtal rendelkező, tőzsdén is jegyzett cégek is a maffia áldozatai között vannak, nem csupán a Nápoly külvárosában működő kis üzletek" - áll a dokumentumban.

Egyszerűbb fizetni, mint szembeszállni

Ráadásul furcsa módon a cégeknek sincs ellenére, hogy védelmi pénzt fizessenek a maffiának - mondta az olasz szervezett bűnözés elleni bizottság vezetője.

"Sokkal egyszerűbb fizetni nekik, mint feljelenteni őket" - mondta Tano Grasso, aki szerint a bűnözői csoportok elsősorban az állami és önkormányzati megrendelésekre dolgozó vállalatokban aktívak. Sok építkezésen a maffia irányítja a munkások nagy részét.

A jelentés feltételezése szerint az Impregilo, a legnagyobb olasz mérnöki vállalat, a vízvezetékek építésével foglalkozó Condotte SpA, és Európa legnagyobb cementgyára, az Italcementi mind fizetnek a maffiának.

Természetesen mindhárom említett vállalat tagadta a maffia-kapcsolatot. "Nincs olyan megerősített tény, ami összekapcsolna minket a szervezett bűnözéssel, az a következtetés, hogy az Italcementi fizet a 'Ndranghetának, minden alapot nélkülöz" - közölte a cementipari vállalat.

Elképesztő összegek

A maffia csak a védelmi pénzekből 21 milliárd fontot (7560 milliárd forintot) szedett be tavaly. Ezt az összeget 160 ezer vállalkozás fizette be, elsősorban Dél-Olaszországban. Ez is az oka annak, hogy a régióban csak minden tizedik külföldi befektető mer vállalkozásba kezdeni.

A szervezett bűnözés lopásból, zsarolásból és csempészésből 15 milliárd fontot (5400 milliárd forintot), hamisított kézitáskák és DVD-k gyártásából és forgalmazásából 5 milliárd fontot (1800 milliárd forintot), míg az élelmiszeriparból 5,2 milliárd fontot (1870 milliárd forintot) keresett tavaly.

Olíva- helyett gépolaj, mozzarella tejporból

A Camorra csak Nápolyban 2500 illegális péküzletet működtet, míg a Cosa Nostra és a 'Ndrangheta a törvénytelen halászatban látta meg a hatalmas bevétel lehetőségét.

A mezőgazdasági dolgozók szakszervezete, a Coldiretti azt állítja, hogy a maffia például gépolajat ízesít és csomagol újra, majd adja el olívaolajként.

A híres olasz sajtot, a mozzarellát pedig Kolumbiából importált tejporból készítik, a sörbe pedig betiltott, genetikailag módosított adalékanyagokat tesznek.

{{keretes_cim}}

A calabriai maffia két tagja és az állami kézben lévő Enea olasz energetikai vállalat nyolc korábbi alkalmazottja ellen nemrég indítottak vizsgálatot az olasz hatóságok, mert azzal gyanúsítják őket, hogy illegálisan szállítottak nukleáris hulladékot Szomáliába és titokban plutóniumot próbáltak meg előállítani.

"A 'Ndrangheta nem törődik az erkölcsökkel, ha valamiben pénzt lát, akkor abba belefolyik, még ha nukleáris hulladékról van is szó" - jelentette ki az ügy kapcsán Nicola Gratteri, az augusztusi duisburgi lövöldözés kapcsán vizsgálódó maffiaellenes bíró.

Ha érdeklik a részletek, kattintson ide!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×