eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Teherán szerint nem változik Irán nukleáris politikája

Nem változik Irán nukleáris politikája atomügyekben illetékes főtárgyalójának lemondása után - jelentette ki vasárnap Mohammad Ali Hoszeini, az iráni külügyminisztérium szóvivője, tagadva azokat a nemzetközi médiában megjelent találgatásokat, amelyek szerint Ali Laridzsáni és Mahmúd Ahmadinezsád államfő vitája állna a főtárgyaló távozásának hátterében.

Egyúttal bejelentette teheráni sajtóértekezletén, hogy az új főképviselő, Szajed Dzsalili mellett Laridzsáni is ott lesz az iráni küldöttségben, amely Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyal kedden Rómában az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi válságról, ám ezúttal már Ali Hameneinek, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének képviselőjeként.

Számos nyugati hírügynökség és lap értelmezte úgy az iráni személyi változást, mint a keményvonalas Ahmadinezsád államfő győzelmét a mérsékeltebbnek tartott Laridzsáni fölött, akivel gyakran vitázott arról, milyen taktika lenne célravezető a Nyugattal folytatott tárgyalásokon.

Elemzők valószínűnek nevezték, hogy Teherán ezek után még dacosabban szembeszegül majd a Nyugattal. Laridzsáni utódja, Dzsalili - korábban kevéssé ismert külügyminiszter-helyettes - hírek szerint bizalmasa Ahmadinezsád elnöknek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×