eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Egy tábornok is van a Politkovszkaja-ügy új vádlottjai között

Az orosz főügyészség kilenc ember, köztük a titkosszolgálat egyik tábornoka ellen emelt vádat az egy éve meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságíró ügyében. A Putyin-elnök elleni éles bírálatairól és csecsenföldi tudósításairól ismert riportert 2006 októberében, moszkvai lakása közelében lőtték le.

Az orosz hatóságok néhány hete arról beszéltek, hogy tudják ki volt a Politkovszkaja-gyilkosság megrendelője és elkövetője is.

Most kilenc ember ellen vádat emeltek az ügyben - jelentette a főügyészség egyik képviselőjére hivatkozva az Interfax hírügynökség. Szeptemberben egy volt csecsen politikus ellen már vádat emeltek bűnrészesség címén.

Az FSZB-tiszt adta ki az áldozat címét?

Az orosz média korábban egy nevét elhallgató forrást idézve arról számolt be, hogy a vádlottak között van Pavel Rjaguzov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, azaz KGB utódja, az FSZB vezérezredese.

A tábornok elleni vád azonban első ránézésre nem tűnik túl súlyosnak: hivatallal való visszaélés miatt indul ellene eljárás.

Rjaguzovot még augusztusban tartóztatták le egy másik ügy miatt, de nevét később összefüggésbe hozták Politkovszkajával is.

A nyomozók szerint a tiszt adta meg az újságírónő címét egy másik gyanúsítottnak, aki pedig azt átadta a bérgyilkosnak.

Nem tudni, köztük van-e a gyilkos

Közben a riporter rokonai panaszt emeltek egy moszkvai bíróságon, amiért a nyomozóhatóság úgymond nem enged betekintést számukra az eddig talált adatokba.

Jurij Csajka orosz főügyész korábban azt mondta, hogy tíz gyanúsított van őrizetben.

A hatóságok nehezen értelmezhető nyilatkozatokat tettek a gyilkos személyéről is, akit úgymond ismernek, de egyelőre nem fogtak el. Azóta két gyanúsítottat szabadlábra helyeztek.

A főügyész szeptemberben azt mondta: a gyilkosságot Putyin elnök ellenségei szervezték, külföldön, de nevekről nem szólt.

Politkovszkaja egykori munkaadója, a Novaja Gazeta magazin közben azzal vádolta meg a Kremlt, hogy az ottani "keményvonalasok" beavatkoztak az ügybe, mert szeptember elején leváltották a nyomozás vezetőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×