eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Bush nincs tekintettel Pekingre

George Bush amerikai elnök - a kínai kormány élénk tiltakozása dacára - fogadta a washingtoni Fehér Házban a dalai lámát.

Az amerikai elnök, feltehetően azért, hogy ne ingerelje még jobban a pekingi vezetést, az esemény magánjellegét hangsúlyozva nem a hivatalos találkozók helyszínén, az Ovális irodában fogadta a száműzetésben élő tibeti vallási és politikai vezetőt, hanem az elnöki rezidencián.

Bush immár harmadik alkalommal fogadta a dalai lámát a Fehér Házban; legutóbb 2005 novemberében találkozott vele.

A vendégnek szerdán a washingtoni kongresszusban átadják a Kongresszusi Aranyérmet, vagyis a legmagasabb kitüntetést, amelyet az amerikai törvényhozás civileknek adományozhat.

Pekingben egy külügyi szóvivő kijelentette: a kongresszusi kitüntetés "súlyos" kárt fog okozni a két ország kapcsolataiban.

A kínai álláspont szerint Washington azzal, hogy fogadja a dalai lámát, támogatást nyújt a tibeti vallási vezetőnek "Kína megosztására törő szakadár tevékenységéhez".

Kínai csapatok 1951-ben foglalták el a buddhista Tibetet. A dalai láma egy levert népfelkelés után 1959-ben Indiába menekült.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 19:46
×
×
×
×