eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Prágában a legmagasabb a diákok aránya

A fiatalok számához képest Prágában a legmagasabb az egyetemisták aránya, derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának régiós évkönyvéből.

Prágában minden száz, 20 és 24 év közötti fiatalra 150 egyetemista jut, ez messze a legmagasabb arány az Európai Unióban.

A száz fölötti aránynak egyébként két magyarázata is van: egyfelől nem minden Prágában tanuló diáknak van ott bejelentett lakhelye, másfelől pedig a diákok között elég sok a 24 évnél idősebb.

Az Európai Unió 268 régiójának statisztikáiból kiderül, hogy a legalacsonyabb diákszámmal a negatív rekordot is Csehország tartja. Az ország középső régiójában - vélhetően Prága elszívó hatása miatt - száz fiatalra csak négy diák jut.

Nálunk a közép-dunántúli régió teljesített a legrosszabbul, 38 fős diákaránnyal, de még ez is bőven uniós középmezőnynek számít.

Ennél is érdekesebb a munkaerő-piaci helyzet megítélése az egyes régiókban. Az unió statisztikusai azt kérdezték, hogy az ott élők szerint könnyű-e az adott régióban jó álláshoz jutni. Prágában a megkérdezettek 75 százaléka válaszolt igennel, amivel ebben a statisztikában is Prága került az élre.

Budapesten csak minden negyedik ember gondolja úgy, hogy könnyű rendes álláshoz jutni, holott a magyar fővárosban öt százalék alatt van a munkanélküliségi arány, ami lényegesen jobb akár az uniós, akár a magyar átlagnál.

Az unió kérdezőbiztosai arra is kíváncsiak voltak, hogy az egyes városok lakói milyennek ítélik az ingatlanpiacot.

Az európai fővárosok közül Berlinben mondták a legtöbben azt, hogy elfogadható áron lehet jó lakáshoz jutni, a legjobb helyezést pedig Lipcse kapta, mert az ottaniak nyolcvan százaléka gondolja ugyanezt.

Párizsban viszont száz emberből csak három mondta azt, hogy könnyű lakáshoz jutni, és a bukarestiek több mint kilencven százaléka véli úgy, hogy a román fővárosban nagyon nehéz megfizethető árú lakást találni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×