eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Katolikus templom a kommunista forradalom bölcsőjében

A kínai kommunista forradalom bölcsőjében, Jenanban a helyi katolikus közösség megkapta az engedélyt arra, hogy megépítsék a város első katolikus templomát - hét évtizeddel az után, hogy a vallási közösség megjelent az országban.

A tárgyalások évekkel ezelőtt kezdődtek meg a helyi kommunista szervezet gyanakvó vezetői, valamint a nem túl nagy, de folyamatosan növekvő katolikus közösség között. Végül egyetértés született arról, hogy a templom a város egyik új, külső kerületében épüljön meg.

Mindez hatalmas előrelépés a helyi közösségben, hiszen a város a kommunista párt egyik "szent helye". Itt volt a párt központi bizottságának székhelye 1937 januárjától 1947 márciusáig, a japán megszállás és a polgárháború idején.

A városban nagyjából 600-ra tehető a katolikusok száma, vezetőjük szerint azonban sokan lehetnek azok, akik eddig még titkolták vallási meggyőződésüket, a templom megépítése után azonban vállalni fogják azt.

Kínában az elmúlt évtizedben az egyház elnyomása és a hagyományos kínai hit feléledése volt jellemző. Sokan vannak, akik ugyan megőrizték vallásosságukat, ezt azonban csak az elmúlt években merték felfedni.

A buddhista és taoista hagyományokkal rendelkező országban azonban a keresztény vallások megjelenése igen különös. Mindez sokak szerint a kulturális és szociális változásoknak köszönhető, valamint annak az űrnek, amelyet a marxista ideológia összeomlása hagyott maga után.

A kormány adatai szerint a csaknem másfélmilliárd lakosnak otthont adó Kínában a protestánsok száma 16 millióra, a katolikusoké pedig 6 millióra tehető, azonban további milliók gyakorolhatják még a vallásukat úgy, hogy egyik közösség sem tartja őket számon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×