eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Iráni diákok lediktátorozták Mahmúd Ahmadinedzsádot

"Halál a diktátorra" - skandálta több tucatnyi diák hétfőn a teheráni egyetemen, akik összecsaptak a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt támogató diáktársaikkal.

A keményvonalas fiatalok sem maradtak adósak: miközben hevesen lökdösték és taszigálták ellenfeleiket, azt kiabálták, hogy "forradalmi elnök, támogatunk téged".

Az államfő a nap folyamán beszédet mond az egyetemen a tanulmányi év kezdete alkalmából. Liberális gondolkodású egyetemisták és oktatók már korábban is élesen bírálták Ahmadinedzsádot amiatt, hogy szigorította a véleménynyilvánítást a felsőfokú tanintézményekben.

Tavaly a képeit is elégették


Amikor az államfő decemberben beszédet mondott egy másik egyetemen, a diákok bekiabálásokkal zavarták meg, miközben elégették a portréját. Akkor Ahmadinedzsád nagyon visszafogottan reagált a bírálatra.

Az elnöknek egyébként a múlt héten kellett volna beszédet mondania a teheráni egyetemen, de nem érezte jól magát, ezért az eseményt elhalasztották.

Csalódtak a reformerekben

Bár szavakban az elnök és a kormány támogatja a véleménynyilvánítás szabadságát és a konstruktív ellenzéket, az egyetemisták azt állítják: azokat, akik bírálják Ahmadinedzsádot, sokat őrizetbe vettek, illetve kizártak az intézményből.

Az őrizetbe vettek szabadon bocsátást is követelték az összegyűlt diákok, míg a keményvonalasok azzal válaszoltak, hogy "képmutatók, ti is tűnjetek az egyetemről".

Az 1990-es évek végén az egyetemisták erős bástyaként támogatták az akkori államfő, Mohammed Hatami politikai és szociális reformjait, azóta azonban sokan csalódtak, mert a változásoknak nincs jele Iránban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×