eur:
385.98
usd:
355.21
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Kubai orvosok gyógyították meg Che Guevara gyilkosát

Kubai orvosok mentették meg annak a férfinak a szeme világát, aki kivégezte forradalmuk hősét, Che Guevarát - számolt be a hivatalos kubai sajtó.

Mario Teran a bolíviai hadsereg őrmestere volt, ő lőtte agyon Che Guevarát, akit az ország keleti részén fogtak el annak idején. Che halálának közelgő 40. évfordulója alkalmából számolt be a kubai sajtó arról, hogy a gyilkost a szigetországból érkezett orvosok gyógyították meg.

A kubaiak egész Latin-Amerikában ingyen gyógyítják a szembetegségeket, ennek a programnak a keretében távolították el Teran szeméről a hályogot. A műtétet tavaly végezték el, és először abból a köszönőlevélből értesülhetett róla a közvélemény, amelyet Teran fia írt egy bolíviai napilapnak.

A kubai sajtó azonban egészen a hét végén hallgatott az információról. "Négy évtizeddel azután, hogy Mario Teran megpróbált tönkretenni egy álmot és egy eszmét, Che visszatért, hogy megnyerjen egy újabb csatát. Egy idős férfi most újra látja az ég és az erdő színét, láthatja az unokái mosolyát, és focimeccset nézhet" - számolt be a műtétről a kommunista párt lapja, a Granma.

Che Guevara, a kubai forradalom egyik vezetője 1966-ban érkezett Bolíviába. A következő év októberében azonban a bolíviai hadsereg a CIA segítségével elfogta őt és harcostársait.

A harcokban megsebesült Chét La Higuera falu iskolájába vitték, ahol 9-én agyonlőtték. Holttestét innen a közeli Vallegrandéba szállították, ahol megmutatták a külföldi újságíróknak.

Maradványait 1997-ben találták meg, exhumálták, és Kubába szállították, ahol ünnepélyesen ismét eltemették.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×