eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Játékflottává alacsonyodhat a tengerek egykori ura

A brit védelmi minisztériumból kiszivárgott információk szerint akár 50 százalékkal is csökkenhet a Királyi Haditengerészet hajóinak száma a következő húsz évben a költségvetési megszorítások miatt.

A védelmi minisztériumban elkészített egy rövid távú tervet, amelynek értelmében a jövő áprilist követő időszakban kivonnak a szolgálatból öt rombolót és fregattot.

A védelmi adminisztrációtól származó információk szerint létezik egy átfogóbb terv is, amely az aktív és a tartalékflotta hajóinak számát a jelenlegi 103-ról 2017-re 76-ra, 2027-re 50-re csökkentését irányozza elő.

Nem nehéz kiszámolni, hogy húsz év alatt ez a felénél is kisebbre zsugorítaná a brit flottát. Noha az új hajók minden esetben nagyobb harcértékűek elődeiknél, ekkora számbeli csökkenést nem kompenzálna a modernizáció.

A haditengerészet karcsúsítása minden bizonnyal a pénzügyminisztérium előirányzatainak tudható be. A költségvetés lehetővé teszi ugyan két új repülőgép-hordozó beszerzését - összesen mintegy 4 milliárd fontért -, ez azonban csak úgy lehetséges, ha minden más területen spórolnak.

Ez utóbbival függ össze az öt romboló és fregatt gyors kivonásának terve is, amely a Daily Telegraph védelmi minisztériumbeli informátora szerint azzal jár, hogy a brit flotta egyszerre csak egy kisméretű hadműveletre vállalkozhat.

Dicső múlt, szerény jövő

Védelmi szakértők úgy vélik: ha a flottacsökkentési tervet végrehajtják, akkor a brit haditengerészet - Nagy-Britannia egykori büszkesége, amely a második világháborút megelőző két évszázadban uralta a világ tengereit - képtelen lenne végrehajtani olyan hadműveletet, mint amilyet a Falkland-szigetek visszafoglalására indított 1982-ben.

A hajóosztályokra lebontott tervből kiderül, hogy húsz év múlva a jelenlegi 13 tengeralattjáró helyett 11, a 3 repülőgép-hordozó helyett 2, a 17 fregatt helyett 9 áll majd szolgálatban.

Ritka kivételként a rombolók száma 6-ról 8-ra nőne, köszönhetően a már lekötött szerződéseknek.

Az aknaszedők és a partvédelmi hajók teljesen eltűnhetnek a brit flottából, a partaszállító egységek száma pedig 8-ról 6-ra eshet vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×