eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Gőzerővel készülnek a háborúra

Az amerikai légierő a szövetséges arab államok légiflottájával történő együttműködést gyakorolja, hogy kiküszöböljék az Irán elleni esetleges csapásmérés során felmerülő problémákat.

Az amerikai fővárosban múlt héten tartottak egy nemzetközi légi hadviselési konferenciát, amelyen a kiszivárgott hírek szerint az amerikai légierő vezetői mindent megtettek az arab kollégáikkal folytatott együttműködés továbbfejlesztésére. Ebbe beletartozik a hírszerzési információk megosztása, és közös hadgyakorlatok szervezése is.

Az amerikai védelmi minisztérium jelentős segítséget nyújtott egy kiképzőközpont létesítéséhez az Egyesült Arab Emirátusok területén, ahol egyébként több nagy amerikai bázis működik.

Az utóbbi időben az amerikai pilóták emírségekbeli és jordán kollégáikkal gyakorlatoztak együtt, ami nemcsak a pilóták képzését szolgálta, hanem afelől is megbizonyosodhattak, hogy a koalíciós hadviselésnek technikai oldalról sincs akadálya.

Túl lelkesek?

Valószínűtlen, hogy az Egyesült Államokkal szövetséges országok légiereje az Irán elleni esetleges csapásmérésben is részt venne, de a potenciális ellentámadás elhárításában már szerepet kaphat, a légvédelemmel együtt.

A koordinációt azért is csiszolni kell, nehogy az amerikai gépek ellenségesként azonosítsák a baráti államok repülőit.

Fejszal bin Al-Huszein, a jordán hadsereg vezérkari főnökének munkatársa kiemelte, hogy Irán regionális szuperhatalmi törekvései rákényszerítik a környező arab államokat a szorosabb együttműködésre.

Sir Glen Torpy légi marsall, a brit Királyi Légierő parancsnoka ugyanakkor aggodalmának adott hangot, szerinte ugyanis az amerikaiak túlságosan nagy figyelmet szentelnek a katonai megoldásnak, háttérbe szorítva a politikai eszközöket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×