eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Besokalltak az államfőktől az európai képviselők

Egy belső uniós jelentés szerint az Európai Parlamentnek kevesebbet kellene foglalkoznia olyan jelentésekkel, melyeknek semmilyen törvényhozói jelentőségük sincs és jobban meg kellene válogatniuk a plenáris ülésen felszólaló államfőket is.

Csütörtökön mutatták be az Európai Parlament frakcióvezetőinek azt a belső jelentést, amely több mint 25 konkrét lépésre tesz javaslatot a képviselőház munkájának javítása érdekében.

A jelentés megfogalmazása szerint a cél a Parlament munkamenetének javítása, és átláthatóbbá tétele, csakúgy mint a törvényhozói munka közelebb hozása az európai választókhoz.

A legfontosabb javaslatok között szerepel a vitára biztosított idők lerövidítése és az úgynevezett "saját kezdeményezésű" jelentések megengedett hosszának csökkentése, azzal az indokkal, hogy utóbbiak úgyis készítőjük saját véleményét tükrözik, ugyanakkor a törvényhozás szempontjából nincsen különösebb jelentőségük.

A jelentés szerint az európai képviselők több időt töltenek a "saját kezdeményezések" megvitatásával (22 százalék), mint a valódi uniós problémák megoldásával (18 százalék).

Több európai parlamenti képviselő panaszkodott a tagországok vagy harmadik országok államfőinek túl gyakori látogatására is. A jelentés ezért egyfelől a formális ülések számának csökkentését és a meghívott hozzászólók erősebb szűrését javasolja.

A jelentést összeállító testület elnöke, a német szociáldemokrata Dagmar Roth-Behrendt optimista, ugyanakkor elismerte: több európai parlamenti "veterán" figyelmeztette: ne reméljen túl sokat a dokumentumtól, mert "erős politikai háttér kell a jelentős változások véghezvitelére".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×