eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Õrizetben a "második számú Testvér"

Kihallgatták, és őrizetbe vették szerdára virradóra a thaiföldi határ közelében fekvő Pailin városában a vörös khmerek még életben lévő legmagasabb rangú vezetőjét, Nuon Cheát.

A 82 éves Nuon Chea a hetvenes években a vörös khmerek főideológusa volt, az 1998-ban meghalt Pol Pot után a második számú vezető, akit "második számú Testvér" néven ismert a közvélemény.

Az idős férfit a lakását rendőrök vették körül, majd a kambodzsai rendőrség és a vörös khmerek által elkövetett bűnök ügyében ítélkező, tavaly júliusban felállított ENSZ-törvényszék illetékesei kihallgatták. Ezt követően helikopteren Phnompenbe szállították.

A szélsőséges, maoista ideológiai alapú vörös khmerek uralma idején (1975-1979) mintegy kétmillió ember, a kambodzsai lakosság egynegyede halt meg. Nuon Cheát azzal vádolják, ők állt a tömeges "tisztogatások" mögött.

A második számú vörös khmer letartóztatása előtt a bíróság csupán egyetlen gyanúsítottat tudott letartóztatni: a 65 éves Kaing Guek Eavot, más néven "Douch"-t, a Tuol Sleng kihallgató központ volt parancsnokát júliusban helyezték vád alá az emberiesség elleni bűntettek címén. A többi, még életben lévő főbűnösök egyelőre háborítatlanul élnek Kambodzsában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Pénteken arról érkeztek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Mindeközben az éjszaka folyamán az oroszok több ukrán drónt és rakétát is leszedtek, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk tábornok szerint az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×