eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Megpróbálják bebizonyítani, hogy az elnök dilettáns

Személyeskedő hangvételű lesz a lengyelországi kampány - véli az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő. Bába Iván, a Budapest Analysis főszerkesztője kifejtette: Lengyelország gazdasági helyzete jó, ezért a voksolás előtti politikai küzdelemben szembenálló felek valószínűleg egymást fogják kritizálni. Az ukrán kampányról szólva Bába Iván elmondta: a három legnagyobb ukrán párt közül jelenleg a Viktor Janukovics által vezetett tömörülés a legnépszerűbb, ezt követi Julia Timosenko, harmadikként pedig Viktor Juscsenko pártja.

A legvalószínűbb, hogy Lengyelországban az előrehozott választás kampányának fő témái az államigazgatás, az állam hatékonysága, átláthatósága és a korrupció lesznek - mondta Bába Iván külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Budapest Analysis főszerkesztője hozzátette: annak idején Kaczynski annak ígéretével nyerte meg a választásokat, hogy felszámolja a korrupciót és az összefonódásokat, most azonban a saját politikusai ellen is nyomozás folyik.

Személyeskedő hangvételű lesz a kampány, a Polgári Platform minden bizonnyal személyében fogja támadni a miniszterelnököt, és azt próbálja majd bizonyítani, hogy alkalmatlan az ország vezetésére, nem eléggé szakszerű, dilettáns hibákat követ el - közölte a külpolitikai szakértő.

Bába Iván úgy véli: Lengyelország uniós pozícióját nem befolyásolja majd döntően az, hogy mi hangzik el a választási kampányban.

Ukrajnában az orosz nyelv is téma

Az ország kormányozhatósága, a radikális gazdasági, oktatás- és egészségügyi, valamint a szociális reformok fontossága, és a helyi önkormányzatok szerepe áll az ukrán választási kampány középpontjában - mondta a Budapest Analysis főszerkesztője.

Viktor Janukovics miniszterelnök az orosz nyelvnek az ukránnal való egyenjogúvá tételét is beemelte a kampánytémák közé, hiszen szavazóbázisának nagy része orosz - tette hozzá a külpolitikai szakértő.

A pártok sorrendje egyelőre nem változott, népszerűségi mutatóik között azonban igen nagy a szórás - közölte Bába Iván.

Mint mondta: a sort a Régiók Pártja, Janukovics politikai tömörülése vezeti, népszerűségét 29-35 százalék között mérik. A második helyen Julia Timosenko ukrán nemzeti elkötelezettségű blokkja áll 17-22 százalékon, míg a harmadik 10-15 százalékkal Viktor Juscsenko pártja.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×