eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Felrobbantottak egy 19 milliárdot érő repülőgépet

Egy túl keményre sikerült leszállás után a brit hadsereg különleges egységének tagjai megsemmisítettek egy körülbelül 50 millió fontot (19 milliárd forint) érő C-130 Hercules szállítógépet Afganisztán déli részén.

A Special Air Service (SAS) katonáinak szállítására használt, különleges berendezésekkel ellátott Hercules múlt héten éjszaka szállt le egy hevenyészett tábori kifutópályára.

Bár a pilóták rendelkeztek éjjellátó készülékekkel, és a földön négy katona is segítette a leszállást, a manőver "nagyon nagyon keményre" sikerült, emiatt a gép súlyosan megrongálódott, de szerencsére sem a személyzet, sem a gépen utazó katonák nem sérültek meg, mindannyian épségben elhagyták a Herculest.

Miután a fedélzetről eltávolítottak néhány műszert, a hadmérnökök robbanóanyaggal pakolták meg, majd a levegőbe repítették az üresen 38 tonnát nyomó négyhajtóműves szállítógépet.

Egy névtelenül nyilatkozó illetékes elmondta: "A Hercules elvesztése súlyos veszteség, de még mindig jobb volt felrobbantani, mint megkockáztatni, hogy a tálib lázadók kezébe kerüljön".

Átalakítanak egy másikat

Az SAS által használt C-130-ast a legmodernebb műholdas kommunikációs, valamint önvédelmi berendezésekkel szerelték fel. Utóbbiak közé tartozik a rakéták közeledtét jelző besugárzásjelző, valamint a légvédelmi rakéták megtévesztését szolgáló infracsapda- és dipolköteg-vető.

A gép alkalmas volt az SAS terepjáróinak, különleges járműveinek, motorcsónakjainak és mini-tengeralattjáróinak szállítására is. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy amíg a Királyi Légierő (RAF) egy új C-130-ast alakít át az SAS követelményeinek megfelelően, a különleges egység az amerikaiaktól kap segítséget a légi szállításban. A RAF egyébként mintegy ötven C-130-ast üzemeltet.

A megsemmisített C-130K Hercules a RAF 47. repülőszázadába tartozott, amely a brit légierő legtöbbször kitüntetett alakulata.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×