eur:
394.57
usd:
354.91
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

A vádlottak padján "Vegyi Ali"

Bagdadban megkezdődött a síiták ellen 1991-ben elkövetett tömegmészárlás felelőseinek a pere, melynek 15 vádlottja van, köztük Szaddám Huszein volt elnök unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd, vagyis "Vegyi Ali".

Az első öbölháború után kirobbant dél-iraki népfelkelést Szaddám Huszein rezsimje brutális kegyetlenséggel verte le. A vérengzésben legkevesebb 100 ezer ember halt meg.

A pernek 15 vádlottja van, köztük Szaddám Huszein volt elnök unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd, vagyis "Vegyi Ali", aki kurd falvak elleni vegyifegyver-támadások elrendelőjeként kapta gúnynevét.

Ugyancsak a vádlottak padján ül a volt elnök egyik féltestvére, magántitkára, a volt védelmi miniszter, a hadsereg egykori vezérkari főnöke és a katonai hírszerzés korábbi vezetője.

A perben a nagyrészt síiták lakta Bászra és Násziríja városokban 1991 márciusában kitört lázongások utáni öldölkés körülményeit tárgyalják.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×