eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Igazi reform: a görögök a sztriptíztáncosnőt is leírhatják az adóból

Görögországban sajátos módját találták ki az adómorál javításának. A polgárok költségeik jelenetős részét - például az éttermi étkezéseket, a hajvágást, vagy akár a keresztelőt - leírhatják adójukból, ha számlát kérnek. A kormány a kedvezmények útján akarja visszaszorítani a vészes méreteket öltött adóelkerülést.

Hívják APEH-nak, Inland Revenue-nak, IRS-nek, vagy - görögül - " Ypiresia dimosion esódon"-nak az adóhatóságot sehol sem szeretik a világon.

Görögországban a szeretet hiánya - pontosabban az adóelkerülés olyan méreteket öltött, hogy a politikusok kétségbeesett ötletekkel rukkolnak elő.

Az új görög adótörvények szerint leírható lesz a személyi jövedelemadóból a bárokban, éttermek, vagy akár sztriptíz lokálokban elköltött pénz. Sőt, az is, amit keresztelőkre, esküvői vacsorákra költöttek, vagy hajhullás elleni kezelésekre költöttek - adta hírül az AP hírügynökség.

Becslések szerint a görög szürkegazdaság a bruttó nemzeti össztermék 30 százalékát teszi ki. Magyarán az állam az országban folyó gazdasági tevékenység harmada esetében nem jut adóbevételhez.

A szerdán bevezetett reformok szerint a görög állampolgárok bizonyos szolgáltatásokat leírhatnak az adóalapjukból, ha lepecsételt és aláírással ellátott számlákat és nyugtákat nyújtanak be adóbevallásuk mellé.

A görög állam így akar lecsapni a legfőbb adóelkerülőkre: a vendéglátó- és szórakoztató iparra, valamint a lakásfelújítással foglalkozó mesterekre.

Emellett létrehoznak egy országos testületet az adóelkerülés elleni harcra - a tanácsban az összes társadalmi csoport képviselteti majd magát.

Görögország számára komoly gondot jelent az államadósság magas szintje és az eurót már bevezetett országnak komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy költségvetési hiányát az előírt szint azaz a GDP 3 százaléka alatt tartsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×