eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Jövőre már jobb minőségű lesz a Rába vize

Az osztrák környezetvédelmi miniszter szerint jövőre már érzékelhető lesz a Rába vízminőségének javulása. Josef Pröll erről a Győr-Moson-Sopron megyei Sarródon beszélt, ahol közös cselekvési tervet írt alá magyar kollégájával.

Az osztrák környezetvédelmi miniszter azt mondta: Ausztriában szeptemberig szigorítják a környezetvédelmi határértékekre vonatkozó szabályozást, a szennyezést okozó burgenlandi és stájerországi bőrgyárak pedig már készítik terveiket a habképződést megszüntető, úgynevezett harmadik fokozatú szűrő beépítésére.

Josef Pröll hozzátette: legkésőbb 2009-re leállítják a fürstenfeldi geotermikus erőművet, így jelentősen csökken a Rába és a Lapincs folyó sóterhelése.

Vannak még viták

Rendkívül fontosnak nevezte a megállapodást a magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Fodor Gábor elmondta: az osztrák fél vállalta, hogy anyagi segítséget nyújt majd a Rába vizének megtisztításához.

Emellett folyamatosan figyelik majd a folyó vizének minőségét, Ausztriában pedig már most büntetőeljárások indultak a szennyezés miatt - fűzte hozzá a miniszter.

Fodor Gábor köszönetét fejezte ki a határozott fellépésért Sólyom László államfőnek, Szili Katalin házelnöknek, valamint a parlamenti pártoknak és a civil szervezeteknek.

A szabad demokrata politikus közölte: vannak még vitás kérdések Magyarország és Ausztria között, ilyen például a szentgotthárdi égetőmű ügye. Fodor Gábor kijelentette: osztrák kollégája kész arra, hogy a tervezés első fázisától kezdve a magyarokat bevonja az előkészítési folyamatba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Bár sokak számára meglepően hathat, a legendás orosz Kalasnyikov messze nem csak gépkarabélyokat jelölhet. A fegyvercsaládról szóló cikksorozatunkban foglalkoztunk már a szovjet érában gyártott „klasszikusokkal”, az orosz újragondolásokkal, és a más országok által használt kópiák egy részével is, most pedig górcső alá vesszük a széria egyéb variánsait, hiszen Mihail Kalasnyikov dizájnja a géppuskáktól a sörétes puskákig számtalan fegyverben megtalálható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×