eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

"Mindent megteszek, hogy együttműködjek vele"

Egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió is jelezte: feloldja a Palesztin Hatósággal szembeni embargót, Izrael miniszterelnöke is üdvözölte az új palesztin kormány létrejöttét. Ehud Olmert erről washingtoni látogatásán szólt, és sejtetni engedte, hogy felújulhat a párbeszéd a palesztinok és az izraeliek között.

"Mindent megteszek, hogy együttműködjek vele" - mondta Mamhud Abbasz palesztin elnökről Washingtonban az izraeli miniszterelnök. Abbasz az utóbbi napok palesztin belháborúja után menesztette a radikális Hamasz vezette egységkormányt és saját pártja embereiből nevezett ki kabinetet.

A mérsékeltnek tartott palesztin elnök hatalma ugyanakkor immár csak Ciszjordániára korlátozódik, a területtől különálló Gázai övezetben ugyanis a Hamasz fegyveresei vették át az uralmat.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió hétfőn gyorsan Abbasz segítségére sietett azzal, hogy közölték: megszüntetik a palesztin hatósággal szembeni embargót. Izrael pedig jelezte, hogy a ciszjordániai palesztin hatóságok megkaphatják a nevükben Izrael által beszedett adókat.

Az első kézzelfogható eredmény az lesz, hogy a palesztin vezetés hosszú idő után ismét képes lesz folyósítani a köztisztviselők fizetését - amely komoly tényező a palesztin gazdaságban.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök arról is beszélt, hogy kész találkozni a palesztin vezetővel, de csak bizonyos feltételek mellett. Például: "a paleszinoknak sokkal komolyabb és hihetőbb kormányzatot kell létrehozniuk és a lehető leghatásosabban kell fellépniük a terrorizmus ellen".

Hasonló mondatok azonban már sokszor elhangzottak a legújabb kori közel-keleti történelemben, így nem tudni, hogy mennyire van létjogosultsága az optimizmusnak.

Emellett George Bush és Ehud Olmert sem foglalkozott azzal a ténnyel, hogy a korábbi Hamasz-kormányt a palesztinok választották maguknak, tehát a radikális mozgalom eltávolítása a hatalomból praktikus lépés, de nem a választás szabadságáról szól.

Tudósítók megjegyzik, hogy Mahmud Abbasz a gyakorlatban csak a három millió palesztin felének az elnöke, ezért kérdéses, hogy hogyan tudja befolyásolni azt, ami Gázában történik.

Közben az övezet és Izrael határán többszáz palesztin várakozik, akik a Hamasz elöl akarnak a Gázai-övezettel nem összefüggő Ciszjordániába menekülni, az izraeli hatóságok azonban nem akarják átengedni őket területükön.

Azt mondják, hogy nem mindenkire leselkedik veszély - a menekülők azonban nem akarnak Gázában maradni. A közel 600 ember így a határátkelőhöz vezető betonalagútban ragadt, amelynek közelében időnként a miltánsok lövöldöznek.

Közben a Hamasz megpróbálja megállítani az eretzi átkelőhöz tartókat, honlapján pedig négy Fatah vezető képe alatt ez olvasható: bármi történjék is, a bosszú nem várat magára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×