eur:
394.56
usd:
356.02
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Megdőlni látszik a lockerbie-i merénylet ügyében hozott egyetlen ítélet

Újratárgyalhatják a skóciai Lockerbie felett csaknem húsz éve elkövetett repülőgép-robbantásos merénylet egyetlen elítéltjének perét, mivel a most folyó felülvizsgálat eddigi adatai szerint az ítélet nem egyértelmű bizonyítékokra alapult - írta a The Observer. A legnagyobb vasárnapi baloldali brit napilapnak a skót büntetőügyi felülvizsgálati bizottság magas rangú illetékesei azt mondták: Abdel Baszet Ali al-Megrahi volt líbiai titkos ügynök, akit 2001 végén ítélt egy skót bíróság életfogytig tartó börtönre, jó eséllyel jogi tévedés áldozata.

A bizottság három éve vizsgálja az ügyet. A felülvizsgálat során Megrahi ügyvédei új bizonyítékokat terjesztettek elő, amelyek a brit lap által látott 500 oldalas fellebbviteli vizsgálati jelentés szerint megkérdőjelezik az elítélt felelősségét az 1988-ban elkövetett terrorcselekményért.

Az ügyvédek által beterjesztett új bizonyítékok nem is Líbia, hanem palesztin terroristák felelősségére utalnak. A The Observer értesülése szerint Megrahi jogi képviselői meg is neveznek több gyanúsítottat, például Mohamed Abu Talbot, egy elítélt palesztin terroristát, aki a szíriai központú Népi Front Palesztina Felszabadításáért - Főparancsnokság nevű csoport tagja volt.

A ma már nem létező amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-esét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük egy négytagú magyar család.

Az óriásgép égő roncsai a skóciai Lockerbie-re zuhantak, elpusztítva a település jelentős részét. Az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.

Az eddigi legsúlyosabb nagy-britanniai terrormerénylet ügyében 2001. december 31-én született meg a bírósági ítélet: Megrahit életfogytiglani börtönre ítélte, egy vádlott-társát fölmentette a Hollandiában összeült skót bíróság.

A most 52 éves volt ügynök Skóciában, a glasgow-i Barlinnie börtönben tölti büntetését. Az ítélet szerint legalább 27 évet kell rács mögött töltenie.

Skót bíróság ebben az ügyben ítélkezett először Skócia területén kívül; ez volt az a kompromisszumos megoldás, amely annak idején lehetővé tette, hogy Líbia kiadja a merénylettel vádolt ügynököket a brit igazságszolgáltatásnak.

Megrahi azonban végig tagadta, hogy részese lett volna az amerikai repülőgép elleni merénylet megszervezésének, és fellebbezést nyújtott be.

Címlapról ajánljuk
Takács Péter: külön gyermekügyeleti központok lesznek Budapesten

Takács Péter: külön gyermekügyeleti központok lesznek Budapesten

Október elsejével indul az új ügyeleti ellátás Budapesten. A főváros az utolsó helyszín, így ezzel már az egész országban az Országos Mentőszolgálat által koordinált egységes alapellátási ügyeleti rendszer működik majd. Budapesten külön lesz a gyermek és a felnőtt ügyelet, a főváros és a kerületek javaslatára pedig lesz két nappali ellátóhely is, ahol a lakcímkártyával nem rendelkezők kaphatnak háziorvosi ellátást.

Az ítéletidő már lecsapott Németországra és Ausztriára, és ez még csak a kezdet

Szinte egyik pillanatról a másikra köszöntött be az ítéletidő Németországban és Ausztriában is. A meteorológusok mindkét országban aggódnak az elkövetkező napok időjárása miatt. Az illetékes hatóságok felkészültek az eddigi és a lehetséges károk elhárítására, a lakosságot szinte szüntelen figyelmeztetik az időjárás várható alakulására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×