eur:
396.95
usd:
359.34
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Itt állították meg a nácikat - képgaléria

Oroszország-szerte május 9-én ünneplik a győzelem napját, a Szovjetunió Németország feletti győzelmére emlékezve. A május 8-án (egyébként másodszor) aláírt német kapitulációs okmányok értelmében hivatalosan 1945. május 9-én, hajnali 0 óra 1 perckor értek véget a második világháború harcai Európában.

A Szovjetunió hatalmas áldozatokat hozott a háborúban, amely az ország számára 1941. június 22-én kezdődött, amikor a német és velük szövetséges államok csapatai lerohanták az országot.

Az első néhány hétben úgy tűnt, hogy a német villámháború a korábbi hadjáratokhoz hasonlóan sikeres lesz, a Wehrmacht csapatai átszáguldottak a Baltikumon, Fehéroroszországon és Ukrajnán.

Az év végén a német parancsnokok távcsöveiken már láthatták a Kremlt Moszkvában.

Végül azonban sikerült megállítani a német hadsereget, az Északi Hadseregcsoportot Leningrád előtt. A város azonban nagy árat fizetett: a német csapatok teljesen elvágták az ország többi részétől.

Amikor a város fenyegetetté vált, a hatóságok sok ezer embert mozgósítottak védelmi munkákra.

Összesen 190 kilométer fatorlaszt, 635 kilométer drótakadályt, 700 kilométer harckocsiárkot, 25 ezer kilométer lövészárkot, valamint 5 ezer fa-föld, illetve vasbeton, fegyverek elhelyezésére szolgáló erődöt építettek.

Még a bolsevik forradalom jelképének számító Aurora cirkáló lövegét is felhasználták a védővonalban.

Az ostrom 872 napig tartott (1941. szeptember 8-tól 1944. január 27-ig), igaz, a teljes bekerítés ennél kevesebb ideig. Az áldozatok számát a legtöbben 1,1 millió körülire teszik, ennyien haltak meg az éhezés és a város bombázása miatt.

Az erődök maradványai ma is láthatók a ma már Szentpétervárnak nevezett város körül - nézze meg a képeket!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×