eur:
394.76
usd:
356.82
bux:
72283.73
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Szamárháton érkeztek a tömeggyilkosok

Hatvan halottja és 21 sebesültje van tordzsam nevű arab törzs elleni szombati támadásnak a szudáni Dárfúrban. Az áldozatok hozzátartozói a tartományi hivatalok elé vonultak, hogy nagyobb védelmet követeljenek a hatóságoktól.

Az arab törzs tagjai a kormánypárti dzsandzsavíd milíciákat vádolják a támadással, a helyi hatóságok viszont a rivális arab rzigat aballa törzset tartják felelősnek a mészárlásért.

Egy nyalai városi vezető szerint a támadók teve- és szamárháton érkező fegyveresek voltak, akik ötszáz marhát zsákmányoltak.

A két törzs ismétlődő összecsapásai miatt a hatóságok korábban tárgyalásokat kezdeményeztek, majd februárban megállapodás született az erőszakos cselekmények beszüntetéséről.

Jan Eliasson ENSZ- és Salim Ahmed Salim afrikai uniós megbízott nemrég a fővárosban, Kartúmban járva figyelmeztetett arra, hogy a törzsi viszálykodások nehezebbé teszik a béketörekvéseket.

Dárfúr tartományban négy éve folyik polgárháború. Nemzetközi szervezetek adatai szerint a harcokban mintegy 200 ezren vesztették életüket, és kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Amerikai elnökválasztás 2024: Donald Trump kíméletlen börtönbüntetéssel fenyegetőzött

Amerikai elnökválasztás 2024: Donald Trump kíméletlen börtönbüntetéssel fenyegetőzött

Donald Trump volt amerikai elnök szombaton büntetőeljárással és hosszú távú börtönnel fenyegette meg azokat a választási és politikai tisztviselőket, akik szerinte csalhatnak a 2024-es választásokon. A republikánus elnökjelölt közölte: győzelme esetén "a gátlástalan magatartást tanúsítók felkutatására, elfogására és büntetőeljárás alá vonására olyan szinten fog sor kerülni sajnos, amilyenre még soha nem volt példa hazánkban."

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×