eur:
394.16
usd:
356.09
bux:
0
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Titkos akció Afrikában: rommá lőttek egy várost a franciák

Szellemváros lett a közép-afrikai Biraóból, miután francia csapatok csapást mértek a városra. Az ENSZ egyik munkatársa szerint a városban mindössze hatszázan maradtak, de ők is elveszítették mindenüket.

Kétezren a szudáni Darfúrba menekültek a Közép-afrikai Köztársaságból, miután francia ejtőernyős csapatok csapást mértek az ország egyik városára, Biraóra, és szinte teljesen elpusztították azt.

A titokban tartott, háromnapos francia hadműveletet a The Independent tárta fel, azt követően, hogy az ENSZ egyik missziója a városba utazott.

"Egy szellemvárost találtunk. Olyan volt, mint Groznij, vagy Mogadisu. Az épületek hetven százalékt felgyújtották, és mindössze hatszázan maradtak a településen. Semmijük nem maradt"- mondta Tony Lanzer, az ENSZ humanitariánus ügyekkel foglalkozó koordinátora.

"Sürgősen légi felderítést kell végeznünk, hogy kiderítsük, hova menekült a lakosság többi része. Kétezer embert Darfurban találtunk meg" - tette hozzá.

A biraói hadművelet március 4-én kezdődött, és azt a célt szolgálta, hogy megelőzzék a darfúri krízis átterjedését a Közép-afrikai Köztársaságra.

A szudáni tartományban a kormány által támogatott arab milíciák és a fekete lakosság mintegy négy éve tartó fegyveres konfliktusában több mint 200 ezren haltak meg, és kétmilliónál is több embert üldöztek el az otthonából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×