eur:
396.27
usd:
367.3
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Újságírókat béreltek fel külföldi hírszerzésre Németországban?

Újabb vád érte a német hírszerzést azzal kapcsolatban, hogy fizetség ellenében újságírókat használt fel információgyűjtésre. Ezúttal a tekintélyes Focus hírmagazin tudósított legfrissebb számában arról, hogy a német Bundesnachrichtendienst (BND) a korábbi kormánykoalíció idején rendszeresen foglalkoztatott külföldön dolgozó német újságírókat a számára szükségesnek vélt információk beszerzésére.

A Focus értesülése szerint a Gerhard Schröder kancellár vezette kormányzat idején a BND mintegy húsz, külföldön dolgozó német újságírót - többnyire úgynevezett szabadúszó sajtómunkatársakat - használt fel a hírszerzés munkájának támogatására.

A hetilap írásában olyan aktákra hivatkozik, amelyek a hírszerzés tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság birtokában vannak.

A hetilap szerint egy-egy jelentésért - annak tartalmától függően - a BND 150 és 1000 euró közötti honoráriumot fizetett. A Focus külön is megemlített egy olyan esetet, amikor a hírszerzés pénzügyi támogatással segített egy meg nem nevezett kelet-európai országban dolgozó riportert egy sajtóiroda felállításában, hogy ily módon is hozzájáruljon a "kémtevékenység" leplezéséhez.

Tavasszal tört ki a botrány

Az elmúlt hónapokban mind több információ látott napvilágot a BND és az újságírók rejtett kapcsolatairól.

Tavasszal arra derült fény, hogy a BND, miközben azt kutatta, hogy hol szivárognak ki a szolgálattól információk, újságírókat figyeltetett meg, továbbá újságírókat bérelt fel - fizetség ellenében - annak kiderítésére, hogy ki min dolgozik.

A hírszerzést állítólag különösen érdekelte, hogy mire készül a Der Spiegel hamburgi hetilap, a leleplező és tényfeltáró újságírás németországi éllovasa.

Hatalmas a felháborodás

A leleplezések elsősorban ellenzéki körökben nagy felháborodást váltottak ki, egyes ellenzéki képviselők az egykori keletnémet állambiztonsági minisztérium, a Stasi módszereihez hasonlították BND eszközeit.

Mindennek nyomán a berlini kancellári hivatal a sajtószabadság védelmében utasításba adta, hogy a német hírszerzés a hírkiszivárgások okainak keresése közben nem használhat fel újságírókat.

A mostani információkkal kapcsolatban a BND egyelőre nem foglalt állást. A korábbiakkal összefüggésben közvetve beismerte, hogy "hibát követett el."

Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×