eur:
396.27
usd:
367.3
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Átvette a Nobel-békedíjat a "szegények bankárja"

Átvette a Nobel-békedíjat vasárnap Oslóban a "szegények bankárjaként" emlegetett bangladesi Muhammad Junusz és az általa alapított bank, a Grameen képviselője. "A díjjal a norvég Nobel bizottság idén a muzulmán világgal folytatandó párbeszédre, a nők helyzetére és a szegénység elleni küzdelemre kívánta irányítani a figyelmet" - mondta Ole Danbolt Mjoes, a Nobel bizottság elnöke.

Muhammad Junusz, aki hazájában elsőként kapta a kitüntető díjat, azzal vált híressé, hogy a legelesettebb társadalmi rétegek számára hozzáférhető mikrohitelek biztosítására létesített pénzintézetet, amelynek kedvezményezettjei elsősorban nők.

Az igazoló okmányt, az aranyérmet és a 10 millió svéd koronás, azaz mintegy 1,1 millió eurós csekket a kitüntetett a norvég királyi család tagjai és több híresség, így Sharon Stone jelenlétében vehette át.

A 66 éves közgazdász abbéli bizakodásának adott hangot, hogy Nobel-békedíja bátorítást ad a világ szegénységének leküzdését szolgáló kezdeményezésekhez.

"A békét a világon az igazságtalan gazdasági, társadalmi, politikai rend, a demokrácia hiánya, a környezeti pusztulás és az emberi jogok hiánya fenyegeti" - mondta Junusz, aki szerint szegénység azért létezik, mert a világ hagyja, hogy létezzen, és keveset tesz ellene.

"Fel akartunk menni a Holdra, hát felmentünk: amit akarunk, azt elérjük" - érvelt a szegények bankjának alapítója. A pénzösszeget, amelyet a díjjal kapott - mint mondta - jó ügyre használják majd fel.

Később a stockholmi hangversenyteremben rendezett ceremónián XVI. Gusztáv svéd király adta át a Nobel-díjat Orhan Pamuk török írónak és 6 amerikai tudósnak. Az ünnepségen jelen volt Szilvia királyné és a család mindhárom gyermeke.

Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×