eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Kalasnyikovért robogót: fegyverlottó Boszniában

Egy hónappal ezelőtt hirdették meg a boszniai fővárosban a "fegyver-lottót". Akik beszolgáltatják illegálisan tartott kézifegyvereiket, gránátjaikat vagy más fegyvereiket, sorsoláson vehetnek részt. Az ENSZ megvizsgálja az akció sikerességét, és ha jónak találja, kiterjeszti az ország egészére.

Kalasnyikovért robogót, gránátért konyhai robotgépet. Szarajevóban az ENSZ egy hónapja hirdette meg a "fegyver-lottót".

Akik beszolgáltatják az illegálisan tartott kézifegyvereket, gépfegyvereket, gránátokat, sorsoláson vehetnek részt, és konyhafelszerelést, televíziót vagy motort nyerhetnek.

Első hallásra talán furcsa az akció, ám az illetékesek adatai szerint még legalább 500 ezer lőfegyvert rejtegetnek a boszniaiak. A polgárháború 1995-ös lezárása óta 50 ezer fegyvert gyűjtöttek be a békefenntartók.

Nem csak sorozatlövőket vagy maroklőfegyvereket foglaltak le, hanem néhány tankot is. A boszniai lapokban napjainkban is apróhirdetésekben kínálnak Kalasnyikovokat.

Elemzők szerint hagyományos módszerekkel több mint húsz évig tartana a fegyverek begyűjtése, így most nyereményakcióval próbálkoznak.

Ultima ratio a szülőkkel szemben

A fegyverek azért is jelentenek gondot, mert az egyszerű utcai szóváltásoknál is gyakran előkerülnek, a bandaháborúkat pedig gyakran gránáttal oldják meg.

Arra is volt példa, hogy egy tinédzser megfenyegette szüleit: fölrobbant egy kézigránátot, ha nem fizetik ki a mobilszámláját.

Az ENSZ boszniai illetékesei megvizsgálják a fegyverlottó sikerét. Ha kielégítőnek találják, akkor az ország egészére kiterjesztik.

Persze a világszervezet hangsúlyozza: nem áll le a fegyverek fölkutatásával, és a jövőben is elkobozzák az illegálisan tartottakat. A békefenntartók az elmúlt napokban két, Szarajevóhoz közeli városkában 400 gránátot gyűjtöttek be a lakosoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×