eur:
395.28
usd:
365.67
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"Majdnem lelőttem a főpolgármestert"

Ken Livingstone, London jelenlegi polgármestere a 80-as években egyszer három napra volt attól, hogy meggyilkolják - állítja egy észak-ír lojalista bérgyilkos, akit azért béreltek fel, hogy végezzen az Észak-Írország függetlenségéért küzdő Sinn Fein elnökét támogató Ken Livingstone-nal.

Michael Stone elmondása szerint az Észak-Írország és Nagy-Britannia egysége mellett kiálló, lojalista Ulsteri Szabadságharcosok azt a parancsot adták neki 1984-ben, hogy végezzen Ken Livingstone-nal, aki nyíltan támogatta a Sinn Fein elnökét, Gerry Adams-et.

A férfi a londoni metróban akarta lelőni Ken Livingstone-t. Hogy ne terelje magára a gyanút, egy helyi bárban helyezkedett el, és többször is követte a munkába induló Livingstone-t, aki akkor a Nagy-London Tanács vezetője volt. Miután nem látott körülötte testőröket, vett egy 9 milliméteres automata Berettát.

"Úgy döntöttem, hogy magamat futónak álcázva mögé kerülök a lépcsőn lefelé menet, egyszer hátulról fejbe lövöm, majd kettőt a felsőtestébe is beleengedek, hogy biztosra menjek" - mesélte Stone.

Az utolsó pillanatban azonban lefújták a merényletet, mert attól féltek, hogy egy rendőrségi besúgó is értesült a tervről. "Annak alapján, amit később megtudtam, valószínűleg a terrorista-elhárító csoport emberei vártak volna a helyszínen."

A rendőrség terrorista-ellenes csoportja figyelmeztette Ken Livingstone-t, hogy a lojalisták halállistáján szerepel, ám az eddig nem volt köztudott, hogy Michael Stone is érintett volt az ügyben.

Stone a lefújt merényletet követően visszatért Belfastba, ahol 1988-ban egy IRA-temetésen megpróbálta meggyilkolni Gerry Adams-et. A merénylet során hárman meghaltak, és a tömeg elfogta a bérgyilkost. Az IRA-nak azonban nem tudták átadni, mivel a rendőrség előbb a helyszínre ért.

Stone-t gyilkosságért elítélték és 30 évre börtönbe csukták. Ám 2000-ben a Nagypénteki egyezmény értelmében amnesztiát kapott, és visszatért Belfastba, ahol komoly biztonsági intézkedések közepette él, és sikeres művész lett.

Címlapról ajánljuk
Magabiztosan verte Spanyolország a magyar válogatottat
Férfi vízilabda

Magabiztosan verte Spanyolország a magyar válogatottat

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játszotta második csoportmérkőzését a párizsi olimpián, 7-10 lett a vége, a magyar csapat egyszer sem vezetett. A mi hatosunkban a másik két mérkőzésen az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×