eur:
392.62
usd:
362.94
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Washingtont készületlenül érte 56-ban a forradalom híre?

Az Egyesült Államokat teljesen készületlenül érte 1956-ban a magyar forradalom híre, a CIA téves képet alkotott a kommunista táborról. Washington hibásan úgy fogta fel, hogy a kommunizmus a gonosz monolitikus tömbje, amelyen belül nincsenek lényegi különbségek országonként - írta a US News and World Report.

Az amerikai kémszervezetnek, amelynek akkoriban egyetlen magyarul beszélő ügynöke működött Budapesten, lényegében nem volt terve arra az esetre, ha erőszakos események robbannának ki - olvasható az amerikai hetilapban, amely október 16-i számában Forradalom! címmel ötoldalas írást közölt az ötvenedik évforduló alkalmából.

A hetilap az információs szabadságról szóló törvénynek köszönhetően hozzájutott a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) régi feljegyzéseihez, amelyekből kiderült: a CIA tévesen ítélte meg a Kremlhez hű kommunistaként elkönyvelt, de a forradalom vezetőjévé vált Nagy Imrét. Washington hibásan úgy fogta fel, hogy a kommunizmus a gonosz monolitikus tömbje, amelyen belül nincsenek lényegi különbségek országonként.

Ross Johnson történész, a Szabad Európa Rádió (SZER) egykori ügyvezetője a lapnak elmondta: a forradalom bukása után kollektív nyugati bűntudat alakult ki, bűnbakokat kerestek. Köztük volt a CIA által finanszírozott rádió is, amely az akkori pszichológiai fegyverviselés eszköze volt. Bár a forradalmat nem a SZER lobbantotta lángra, harcra buzdította a felkelőket a közelgő nyugati segítség hamis ígéretével.

A US News and World Report szerint Moszkva először a békés rendezést támogatta, állítólag arról egyeztetett Nagy Imrével, hogy a megszálló csapatokat is kivonnák egy későbbi időpontban. Hruscsov szovjet pártvezető volt az, aki hirtelen úgy döntött, nem tehetnek engedményt a Nyugatnak, az imperialistáknak, a rendet katonai úton helyre kell állítani Magyarországon.

A hetilap megjegyzi: az 56-os forradalom megértésével máig birkózik Magyarország, ahol a bal- és a jobboldal is Nagy Imre örökösének vallja magát, aki hűséges kommunistából és vonakodó reformerből vált vonakodó forradalmárrá.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×